Diversen

Oogsttijd

Column van Groei&Bloei Deventer e.o.
door Cor Koppert

Lang voor ik belangstelling voor de siertuin kreeg, had ik al een moestuin. En een van de leukste bezigheden was en is voor mij het oogsten van de zelf gekweekte groenten. Het is verbazing wekkend wat je allemaal op een klein oppervlak kunt kweken, van het vroege voorjaar tot in de late herfst.

Mijn eerste oogst bestaat altijd uit raapstelen, een echte voorjaarsgroente, die in de zomer snel doorschiet, maar in het najaar ook nog wel te kweken is. Heerlijk in een stamppot!

Ook van rabarber kunnen al vroeg de eerste jonge stelen geplukt worden. Lekker als bijgerecht of in de rabarbertaart!

Vervolgens komen achtereenvolgens (of tegelijkertijd) de overige groentesoorten beschikbaar. Bij voorkeur in kleine porties, zodat we niet ineens met een grote hoeveelheid overvoerd worden. Is dit toch het geval dan biedt in de meeste gevallen de vriezer uitkomst. Bij peulen, erwten en bonen is dit eigenlijk niet te vermijden, maar deze kunnen rauw ingevroren worden. Uitzondering zijn sperziebonen, die bij ons ‘taai’ worden als ze ingevroren zijn.

Ook zacht fruit als aardbeien, bessen, frambozen en bramen, verdwijnt bij ons in de vriezer. Uiteraard alleen als de opbrengst groter is dan we op dat moment aankunnen. Na ontdooien even met de staafmixer erin, wat basterdsuiker erbij en we hebben een heerlijke saus voor over de yoghurt. Daarnaast worden mengsels tot een smaakvolle jam verwerkt.

De afgelopen vijftien jaar beschik ik ook over een kas. Hierin kweek ik verschillende soorten tomaten, komkommers en paprika. De oogst van komkommers begint bij mij begin juni en loopt door tot september, de tomaten volgen begin tot midden juli, waarna die oogst eveneens doorloopt tot september. En het is echt waar dat je eigen gekweekte tomaten, rijp geplukt, en je eigen komkommers, jong oogst, veel lekkerder smaken dan die van de super.

Uiteraard is het hebben van een kas een luxe, maar zelfs zonder kas valt er veel aan het kweken van eigen groente te genieten. Nog geen ervaring, gewoon in het klein met een paar planten beginnen.

Nu kan bijvoorbeeld nog boerenkool, die weinig aandacht vraagt, geplant worden. Eventueel in de border. En met één struik bereid je al een heerlijke stamppot.

Voor commentaar/reacties: info(at)deventer.groei.nl

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)