Diversen

Tuinkalender

Column van Groei&Bloei Deventer e.o.

door Cor Koppert

In mijn vorige column kondigde ik de Nationale Tuinweek aan. Hebt u er iets van meegekregen?

In Deventer besteedden we daar met een drietal activiteiten aandacht aan. Bij Intratuin kon u in het kader van vergroening van tuinen tegels inleveren en daarvoor een tweetal kruidenplantjes terug krijgen. Dit leverde een kleine 40 tegels op. Zo weinig, hoor ik u denken? Tja, het hadden er gezien de vele versteende tuinen veel meer kunnen zijn. Toch waren we al blij met dit aantal, het is een begin.

Vervolgens was er ons lokale evenement Muziek en Kunst in de Tuin. Bij prachtig weer genoten enkele honderden bezoekers in de prachtige tuin De Uiterwaard, inderdaad in de uiterwaarden van de IJssel, van muziek, zang, kunst en op de tuinier gerichte demonstraties. Was u er dit jaar niet bij? Wellicht volgend jaar een nieuwe kans. Ter afsluiting van de Nationale Tuinweek was er de inmiddels traditionele Open Tuinen Route waarbij in en rond Twello een achttal particuliere tuinen en landgoederen kon worden aangedaan.  

Na deze drukke week weer terug naar de eigen tuin, waar vooral het gebrek aan vocht de aandacht opeiste. Met name jonge aanplant en de moestuin hadden het zwaar te verduren, om over het gazon maar te zwijgen. Gelukkig kwam hier afgelopen zaterdag een voorzichtig einde aan. Intussen is er natuurlijk met regelmaat gesproeid, waarbij het van belang is dat het vocht voldoende diep in de aarde doordringt. Bij individuele planten kan dit opgelost worden door een plastic fles waarvan de bodem verwijderd is, omgekeerd naast de plant in de grond te plaatsen en deze geregeld bij te vullen.

Inmiddels zijn we de langste dag gepasseerd. Dit is zo’n dag op de tuinkalender die een overgang markeert tussen wat je ervoor kunt doen en erna moet laten en andersom. Enkele voorbeelden? Tot de langste dag kun je vaste planten of eenjarigen wat bossiger maken door de stengels met pakweg een derde tot de helft in te korten. Omdat struiken en bomen hun groeispurt hebben gehad, kun je die vanaf nu een snoeibeurt geven (zomersnoei). In de moestuin zaai je andijvie na de langste dag om doorschieten te voorkomen.

Voor reacties: info(at)deventer.groei.nl

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)