Diversen
klik op de foto om deze te vergroten.

Rozenkevers

Column van Groei&Bloei Deventer e.o.

door Cor Koppert

In mijn column van september vorig jaar heb ik uitgebreid melding gemaakt van engerlingen afkomstig van rozenkevers. Beste lezers, helaas moet ik u melden dat het probleem naar mijn inschatting dit jaar terugkeert. Beschikt u over een gazon of grasveld, dan is het u vrijwel zeker opgevallen dat er de afgelopen weken rond het middaguur talloze kevers boven zweefden. Kevers, circa één centimeter lang, met een bruin glanzend rugschild. Dat zijn dus die rozenkevers. Hun larven, afkomstig van vorig jaar, de engerlingen dus, hebben zich inmiddels verpopt en kruipen in deze tijd als kever uit de grond. Na paring kruipen ze weer in de grond terug en leggen op zo´n diepte van 10 tot 25 cm hun eitjes. Deze komen na circa 6 tot 8 weken uit, waarna de larven zich eerst aan dood materiaal in de bodem tegoed doen en zich vervolgens aan de wortels van uw en mijn gras wijden. Dan wordt het tijd om in te grijpen, want anders komen uw graszoden los te liggen en sterven af. Vogels als kraaien en merels zijn dol op engerlingen, zij maken vervolgens op hun zoektocht naar deze lekkernij de ravage compleet. Het toedienen van aaltjes (nematoden) is het meest effectief bij de bestrijding van deze engerlingen, vooral als dit tijdig gebeurt. Een kostbare methode, zeker voor de grotere gazons. Op www.deventer.groei.nl heb ik nog wat opties vermeld die ik vorig jaar van lezers heb ontvangen. Mogelijk kunt u zo nodig ook daarmee uit de voeten.

Overigens boden de kevers een waar feestmaal voor enkele vogelsoorten. Zo zag ik kraaien, kauwtjes, eksters, merels en vooral spreeuwen er talrijke uit het gras pikken. Ik vrees echter dat dit maar een druppel op de gloeiende plaat is….

Is er ook nog goed nieuws te melden? Ja zeker, want de meeste planten, struiken en bomen die in april zoveel vorstschade opliepen, blijken zich goed te herstellen. Wel zal de bloei dit jaar minder uitbundig zijn en zullen, vooral buiten de stad, de fruitbomen minder vrucht dragen.

En dan is er binnenkort ook nog de Nationale Tuinweek. Lees hiervoor vooral het artikel elders in deze krant.

Voor reacties: info(at)deventer.groei.nl

klik op de foto om te vergroten (esc=terug)
meer
klik op de foto om deze te vergroten.
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)