Diversen

IJSHEILIGEN EN DAN.....

Als u dit leest, zijn we op de kalender bij de ijsheiligen aanbeland. Voor tuiniers vormen deze een markante overgang in hun planning. Want na de ijsheiligen kunnen de vorstgevoelige planten eindelijk naar buiten. Zomerknollen als dahlia’s en canna’s kunnen in de volle grond. En onze terrassen en borders kunnen we met een tamelijk gerust gevoel opfleuren met eenjarigen. Deze worden inmiddels ruimschoots aangeboden. Het is overigens niet zo dat we nu geen nachtvorst meer kunnen krijgen, maar de kans daarop is inmiddels zo klein dat we dat risico voor lief nemen. Toch kan enige bescherming nog enige weken nodig blijven. Want wat nachtvorst omstreeks deze tijd kan aanrichten, hebben we enkele weken terug kunnen ervaren. Zeker buiten de stad hebben nogal wat vaste planten, struiken en zelfs bomen toen forse schade opgelopen. Vooral jonge uitlopers en bloesem moesten het ontgelden. Ondanks dat de natuur in het algemeen sterk genoeg is om te herstellen, zullen we dit jaar niet aan blijvende schade ontkomen.

Onder de vorstgevoelige planten valt ook een aantal groentes. Ik denk daarbij met name aan de  tomaat, paprika, courgette en pompoen die meestal binnenshuis worden voorgekweekt. Deze kunnen nu eveneens naar buiten. Kweekt u tomaten buitenshuis  adviseer ik u deze tegen de regen te beschermen om zo het risico op schimmelziekte te beperken.

Diegenen met een moestuin kunnen vanaf nu, of beter nog eind deze maand, hun stam- en stokbonen planten, of leggen zoals ik van huis uit heb meegekregen. Wel afschermen tegen vogels want enkele, in het bijzonder houtduiven, pikken de topjes uit de jonge plantjes. Omdat het opkomen van de bonenplantjes vooral bij nat en koud weer nogal eens kan tegenvallen, kweek ik deze zelf binnenshuis voor. Komen dan enkele niet op, kan ik later toch volle rijtjes uitplanten.

Nog een laatste tip: Hebt u narcissen en/of tulpen in uw tuin dan raad ik u aan deze na de bloei te toppen. Dit kan door breken of knippen. Hierdoor verliezen ze geen energie aan de zaadvorming en stoppen ze alle energie uit de afstervende bladeren in hun bol(len). Dit komt de groei en bloei volgend voorjaar ten goede.

Voor meer groentips: www.deventer.groei.nl

Cor Koppert

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)