Diversen

LEVENDE LENTETUIN

Geniet u ook zo van het voorjaar in uw tuin? Voor mij is het voorjaar favoriet boven elk ander jaargetijde. De ontluikende natuur brengt  zoveel moois met zich mee. Het begint met de voorjaarsbollen als sneeuwklokjes, akonietjes, krokussen en narcissen, gevolgd door de kleurrijke tulpen en hyacinten. Intussen verschijnt ook de Helleborus, eveneens in vele tinten verkrijgbaar.  En wat te denken van al die vroeg bloeiende bomen en struiken. Ze bloeien op het kale hout, waardoor hun overvloed aan bloemen nog meer tot haar recht komt.

Zijn dit nog niet genoeg tekenen van de tot leven komende natuur, dan openen zich de bladknoppen aan struiken en bomen. In allerlei gradaties groen, geel en zelfs roze zoals bij de Koelreuteria. Tegelijkertijd stijgen de vaste planten weer op uit de grond en beginnen borders zich te vullen. Elke dag kun je weer nieuwe ontdekkingen doen. In een tijdsperiode van weken barst de tuin weer van leven. Wat boffen we toch dat we dit door de wisselingen van de jaargetijden elk jaar weer mogen meemaken!

Naast de flora komt ook de fauna tot leven. ’s Morgens vroeg kwetteren de vogels er weer op los, worden paartjes gevormd en waar mogelijk nestjes gemaakt. Overigens zag ik deze week al merels voor hun nakroost fourageren; die hebben dus echt een vroege start gemaakt.

Als tuiniers worden we nu ook gedwongen actief te worden. Naast snoeien, verplanten, bijwerken van het gazon, vragen voorjaarsonkruiden de nodige aandacht. Want willen we voorkomen dat ze zich gaan uitzaaien, en sommige doen dat heel snel, dan moeten we er op tijd bij zijn om ze te verwijderen.

In de moestuin, die er na bemesting en al dan niet omgespit, uitnodigend bijligt, kunnen inmiddels diverse groenten worden gezaaid. Misschien bent u al begonnen en komen de aardappelen al boven de grond. Vanwege de kans op schade door nachtvorst, kunt u ze wat aanaarden. Voorgekiemde groenten als tuinbonen en koolsoorten kunnen buiten uitgeplant worden. Sla en andijvie kunnen ook in de volle grond, waarbij ik over de sla bij nachtvorst een omgekeerde bloempot zet. Andijvie kan enkele graden vorst verdragen.

Voor meer groentips voor uw lentetuin www.deventer.groei.nl.

Cor Koppert

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)