Diversen

SLAKKEN

Binnenkort verschijnen ze weer, de schrik van elke tuinliefhebber: slakken! Ze kunnen in een mum van tijd de trots in je tuin in een ruïne veranderen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de Hosta, vooral geplant vanwege de bijzondere bladtekeningen en kleuren, maar hebben de slakken ze ontdekt, blijft de schade je het hele seizoen achtervolgen. Reden waarom veel tuinliefhebbers de Hosta hebben afgezworen. Overigens hebben de slakken meestal geen trek in de dikbladige varianten. Dat slakken ook nog een nuttige functie hebben, zoals bij het opruimen van bladeren en voor een aantal diersoorten, als de egel, als voedsel dienen, zal menig tuinliefhebber een zorg zijn. Kortom we zijn ze liever kwijt dan rijk. Wat te doen?

Allereerst kunnen we ervoor zorgen dat slakken zo min mogelijk nakomelingen krijgen. Hoopjes kleine witte eitjes in de grond, onder tegels of op andere plaatsen waar ze zich kunnen verbergen, kunnen bestreden worden door ze te bespuiten met een 10% oplossing van ammonia.  Dit werkt onder andere bij de Hosta door deze te bespuiten zodra ze hun neusjes boven de grond uitsteken.

Voor datzelfde doel kan ook een knoflook-extract gebruikt worden. Knoflook is giftig voor slakken, zij vermijden planten die hiermee bespoten zijn.

Hoe voorkom je dat slakken in je potten kruipen? Dit kan op verschillende manieren. Je kunt  koperdraad of koperstrips om de pot wikkelen; ook koper is giftig voor slakken. Zelf had ik vorig jaar succes door potten op een omgekeerd schaaltje in een grotere plantenschaal te plaatsen en deze laatste met water te vullen (en gevuld te houden!). Uiteraard is dit alleen nodig voor kuipplanten die gewild voedsel zijn voor slakken.

Over het gebruik van slakkenkorrels is nogal wat discussie, omdat ze slecht zouden zijn voor bijvoorbeeld vogels en egels. Zelf gebruik ik ze wel, maar alleen in pvc buisjes van zo’n 30 cm lang. In de buisjes, die ik zoveel mogelijk onder de beplanting verstop,verregenen de korrels niet en zijn ze buiten bereik van het overig dierenleven.

Tenslotte kun je ze ook vangen, letterlijk, of met een val, een ingegraven potje bier of zeepsop.

Hebt u nog andere tips? Laat het ons weten op info(at)deventer.groei.nl. Wij plaatsen die dan op onze website www.deventer.groei.nl.

Cor Koppert

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)