Diversen
Nu de tuin in ruste is...

... biedt dit een mooie gelegenheid om eens rustig tuinplannen te maken. Of bent u al zover dat u langzamerhand genoeg hebt van al dat dode materiaal in uw tuin en popelt om met opruimen te beginnen. Het meeste zaad hebben de vogels er nu wel uit gegeten en door de sneeuw ligt het meeste inmiddels plat. Zelf begin ik meestal eind februari, want eerst moet de compostbak met het tuinafval van 2015 nog leeg gereden worden. Dan wordt het afval van vorig jaar omgezet en heb ik weer ruimte voor het snoeiafval van dit jaar.

Overigens kan ik niet met al het snoeien wachten tot eind februari/begin maart. De druif moet eigenlijk nu al gesnoeid zijn, ruim voordat de sapstromen op gang komen. Daarbij worden de zijscheuten tot op de gesteltakken teruggenomen. Ook het snoeien van de Wisteria kan eigenlijk niet meer wachten. Net als bij de druif neem ik ook hier de zijscheuten terug tot aan de gesteltakken, alleen niet helemaal maar tot zo'n 2 tot 3 knoppen vanaf de gesteltakken. Dit bevordert de vorming van bloemknoppen.

Naast het maken van plannen voor de siertuin, gaan ook de voorbereidingen voor de moestuin van start. Welke groentes komen er dit jaar in en welke tomaten en komkommers krijgen een plaatsje in de kas. Daarnaast moet ik bedenken hoe ik de voorbewerking van de grond ga aanpakken en hoe mijn teeltplan er in verband met wisselteelt dit jaar gaat uitzien. Ik pak het dit jaar wat serieuzer aan, omdat we deze zaken vanuit Groei&Bloei ook in onze moestuincursus aan de orde gaan stellen. O ja, mocht u al enige tijd met plannen rond lopen om ook eens wat met groentes te gaan doen, er zijn nog enkele plaatsen op onze cursus beschikbaar. Hierbij doorlopen we in theorie en praktijk alle seizoenen en kunt u op uw eigen tuintje (op de Ulebelt) ruime ervaring met velerlei groentes opdoen. Als beginner kunt u daarmee veel teleurstelling voorkomen. Kijkt u voor meer informatie op www.deventer.groei.nl. Let wel, eind februari/begin maart starten we en voor de kosten hoeft u het niet te laten.


Zie ook: www.deventer.groei.nl

Cor Coppert

meer
Wisteria
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)