Diversen
Akoniet
Vroege kleur

Nu februari vordert en de gemiddelde buitentemperatuur oploopt, begint de tuin weer tot leven te komen. Vooral de vroege voorjaarsbollen als sneeuwklokjes, krokussen en akonietjes verschijnen in toenemende mate en brengen weer kleur in de tuin. Te beginnen op de warmere plekjes en vervolgens elders. Ook de verschillende soorten Helleborus komen inmiddels in bloei.

 

Eerst een tip voor het vermeerderen van sneeuwklokjes. Doordat ze zo gemakkelijk verwilderen, kunt u ze direct na de bloei uit de grond nemen en ruimer verplanten. Komend jaar hebt u dan nog meer plezier van uw sneeuwklokjes.

Dan een tip om uw Helleborus gezond te houden. De bladeren die er nog vanaf vorig jaar aan zitten, vertonen nu in veel gevallen zwarte vlekken, dit is een schimmel. Om besmetting van jong blad te voorkomen, knipt u deze tot aan de grond toe af en voert ze vervolgens af met het tuinafval. Een bijkomstig voordeel van deze handeling is dat de bloemen nu ook mooier tot zijn recht komen. Voor tuinbezitters op zandgrond heb ik nog een advies dat ik vorig jaar zelf van een deskundige kweker kreeg: doe bij het planten van een Helleborus wat bentoniet, een heel fijne kleisoort, onder in het plantgat. Dit bevordert een gezonde groei van de plant.

Vorig jaar omstreeks deze tijd ben ik met mijn columns begonnen. Ik heb toen proberen in te spelen op het streven van vooral veel jongere (drukke) gezinnen naar een onderhoudsvriendelijke tuin.

Meestal munt dit uit in veel bestrating maar dan verlies je het genot van biodiversiteit (bijen, vlinders, vogels) in de tuin. Ik heb toen verwezen naar een plantenwijzer op de website van Groei&Bloei. Deze bevat een overzicht met veel praktische informatie over een 26-tal sterke en onderhoudsarme planten. Nu het tuinseizoen weer voor de deur staat, wil ik de doorverwijzing naar dat overzicht graag nog een keer vermelden: www.groei.nl/overzicht/26-plantenplan. Doe er uw voordeel mee! 

Tenslotte: al zin in voorjaarsgroente? Zaai eens raapsteeltjes in de plantenbak op het terras. U kunt er dan in april een heerlijke voorjaarsstamppot van maken en de bak vervolgens voor uw zomerbloeiers gebruiken.

Zie ook: www.deventer.groei.nl 

Cor Coppert

Klik op de foto voor het Raapsteeltjesstamppotrecept
meer
Helleborus
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)