Diversen

Is uw tuin al winterklaar?

door Cor Koppert

 

Of de tuin klaar is voor de winter, wordt door iedereen anders ingevuld. Voor de een betekent dat een schone, bladvrije tuin. En schoon is dan dat alles wat uitgebloeid is, is opgeruimd. Een ander gaat niet verder dan het blad verwijderen van terras en gazon en het afknippen wat omgevallen is. De laatste laat het knipsel, evenals het blad, in de border(s) liggen. Zelf hoor ik hier ook bij. Blad en knipsel werken als een mulchlaag, goed voor insecten, trekt daardoor vogels aan en geeft bescherming bij vorst. Onkruid krijgt onder zo’n laag geen kans en doordat het gedurende de winter deels composteert, profiteert het bodemleven ervan. Voor dit doel  gebruik ik ook de laatste grasmaaisels, vermengd met blad dat ik bij het maaien opzuig. In het voorjaar vind ik er  vrijwel niets meer van terug.

 

In een vorige column heb ik al vermeld dat deze maanden zich ook bij uitstek lenen voor het  verplaatsen van planten en struiken en ook voor het verjongen van planten door splitsen of scheuren. Voor grassen is het voorjaar de beste tijd.

 

Bij onder meer vlinderstruiken en klimrozen kunt u er voor kiezen om deze al vast deels terug te knippen, mochten ze te “lawaaierig” geworden zijn. Om invriezen te voorkomen worden ze dan in het voorjaar verder terug gesnoeid.

 

Bij winterklaar maken hoort vanzelfsprekend het planten van bollen. En dat kan nu nog prima. Het advies voor tulpenbollen is om dit te doen als de bodemtemperatuur wat verder gedaald is, zeg maar in december. De kans dat ze nog door een schimmel aangetast worden, is dan een stuk kleiner.

 

Blad moet van het gazon verwijderd worden, omdat het verzuring in de hand werkt. Verder strooi ik er dan na de laatste maaibeurt, dus omstreeks deze tijd, kalk over. De korrelkalk, die ik gebruik, doet er vrij lang over om op te lossen, en is dan effectief als het gras in het vroege voorjaar weer gaat groeien.

 

Wilt u tenslotte uw terras wat opfleuren, zet er wat vorstbestendige potten neer met bijvoorbeeld Gaultheria, winterjasmijn of een Skimmia.

 

Voor reacties of vragen? info(at)deventer.groei.nl

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)