Diversen

Een kijkje in andermans tuin

 

Column van Groei&Bloei Deventer

door Cor Koppert

 

Hoe verrassend is het om in dit jaargetijde eens rond te struinen in andermans tuin. Vrijwel alle planten zijn inmiddels volgroeid, hebben hun maximale grootte bereikt en komen of zijn in bloei.

Kortom je ziet de planten in hun volwassenheid.

 

                                          

Rondkijken in andermans tuin levert je vaak leuke ideeën op voor je eigen tuin. Het kan daarbij gaan van de aanleg van een perkje tot het aanpassen van kleurcombinaties in je eigen borders. Regelmatig vind je bij een ander planten, waarvan je het bestaan niet kende en die heel goed in je eigen tuin ingepast kunnen worden.  Soms mag je daarvan een stek of zaailing meenemen. In het geval  van een semi-commerciële open  tuin zijn die soms al opgepot te koop.

Weet overigens dat het nu de ideale tijd is om te stekken. In de warme grond zullen ze goed willen wortelen. Wel is het dan aan te raden om ze met zo weinig mogelijk blad te planten om verdamping te minimaliseren. Datzelfde geldt ook voor zaailingen; afhankelijk van de aanhangende wortelkluit  de hoeveelheid blad verminderen om te sterke verdamping kort na het planten tegen te gaan. Je kunt hiertoe blad wegnemen of de helft van een aantal bladeren wegknippen.

 

Kijk ik rond in de tuin van een echte tuinliefhebber, dan treft mij in veel gevallen het enthousiasme waarmee de tuin wordt gepresenteerd. Je hoort hoe de eigenaar soms al decennia bezig is om voortdurend de tuin aan nieuwe inzichten aan te passen. Dit kan variëren van het inpassen of verwijderen van een waterpartij, rotstuin of moestuin tot het planten van nieuwe cultivars op basis van hoogte en/of kleur. Het lijkt wel dat hoe verder de kennis reikt, hoe minder de tuin “af” is en steeds weer wordt aangepast. Dit lijkt samen te gaan met een soort van nieuwsgierigheid die veel tuineigenaren eigen is, namelijk hoe ontwikkelt zich de tuin vanuit z’n winterse kaalheid tot z’n zomerse volwassenheid. Iets dat door de grilligheid van de natuur elk jaar weer anders verloopt.

Zo’n bezoek werkt op mij en ook vele anderen altijd weer aanstekelijk en inspirerend.

 

Laat je ook eens verrassen in andermans tuin!

 

Voor reacties: info@deventer.groei.nl

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)