Diversen

Herfst in de tuin, wat te doen?

Column van Groei&Bloei Deventer e.o.
door Cor Koppert


Na de verlengde zomer kwam dan toch de herfst. Meer wisselvalligheid, beduidend lagere temperaturen en langere nachten. Dat is wel even schakelen. In de tuin komt het groeiseizoen tot stilstand, al blijft een aantal planten nog wel tot de eerste vorst doorbloeien. Ook uit de moestuin vermindert de oogst nu snel.
Met de daling van de nachtelijke temperatuur komen de sapstromen in bomen en struiken tot stilstand en kunnen we afhankelijk van de soort van de mooiste bladkleuren genieten. Dit is ook de periode waarin pompoenen en kalebassen worden geoogst en in grote hoeveelheden worden aangeboden.
Pompoenen lenen zich uitstekend voor een heerlijke soep of om anderszins in een maaltijd verwerkt te worden. En uiteraard kun je je er ook creatief helemaal mee uitleven.
Dat brengt mij op een leuke vakantieactiviteit voor basisschoolkinderen die enkele van onze leden op 19 oktober bij de Ulebelt organiseren. Het heet “Pimp je pompoen”. Iets voor uw kinderen? Kijk voor meer informatie op www.deventer.groei.nl .
Met de komst van de herfst ontstaat de neiging om langzamerhand de tuin de tuin te laten. Niet doen, want nu is het een prima moment om planten of struiken die niet op de goede plek staan, op te graven en te herplanten. De grond is nog warm en hoewel de groei er boven de grond uit is, willen de wortels nog wel nieuwe uitlopers vormen en zich voor de winter nog verankeren. Dit geldt ook voor planten die te groot geworden zijn. Je kunt ze na het opgraven scheuren en dan de buitenste delen opnieuw planten. Toevoeging van wat fosfaathoudende meststof aan het plantgat, zoals beendermeel, bevordert de wortelvorming.
Zijn er gaten gevallen in de tuin, kunt u die ook nu nog prima opvullen met nieuwe planten. Planten in de herfst heeft als voordeel boven het voorjaar dat de planten zich voor de winter al verankerd hebben en dus in het voorjaar een snellere start  kunnen maken.
Naar aanleiding van mijn vorige column over engerlingen heb ik een paar tips binnen gekregen. Een samenvatting heb ik geplaatst op www.deventer.groei.nl.
Voor uw tips of reacties naar aanleiding van deze column: info(at)deventer.groei.nl.

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)