Diversen
klik opde foto om te vergroten (esc=terug)

Engerlingen, wat doe je er aan?

Column van Groei&Bloei Deventer e.o.

door Cor Koppert

 

Eigenlijk wil ik in mijn columns voornamelijk positief berichten over het inrichten van een onderhoudsvriendelijke tuin waarin het gehele jaar kleur en biodiversiteit te vinden is. Helaas dit keer een ander verhaal. Wel onderdeel van biodiversiteit, maar dan van het soort waar je allerminst op zit te wachten. Engerlingen!

Het lijkt dit jaar wel heel erg, de engerlingen die massaal onze gazons en sportvelden aantasten. Nu dacht ik altijd dat engerlingen vooral de larven waren van mei- en junikevers en daarvan heb ik er dit jaar toch niet bijzonder veel gezien. Waar komt dit leger van engerlingen dan wel vandaan?  

Op internet ontdekte ik dat maar liefst 80% van onze engerlingen afkomstig blijkt te zijn van de rozenkever. En laten we die nu omstreeks juni in grote getale boven het gras hebben zien zweven, roodbruin van kleur en met een groen glimmend halsschild. Hun eitjes leggen ze bij voorkeur in grasvelden, waarbij ze een voorliefde lijken te hebben voor zandgrond.

Komen de eitjes na enkele weken uit, begint het geknabbel aan de wortels van het gras. En naar ik begrijp, kan dit tot het volgende voorjaar voortduren. Gevolg van dit massale geknabbel is dat hele zoden komen los te liggen. Dit valt al snel op doordat in het gazon of sprotveld bruine plekken ontstaan. Helaas blijft het daar meestal niet bij, vogels weten de engerlingen feilloos te spotten en op hun zoektocht verergeren ze de ravage door ook gras dat nog geworteld is, los te trekken.

De rozenkevers kennen in tegenstelling tot de meerjarige cyclus van de larven van mei- en junikever maar een cyclus van één jaar, dus het hele spel kan zich volgend jaar weer herhalen. Uiteraard willen we dat voorkomen, maar hoe bestrijd je deze larven dan effectief? Naar mijn kennis reikt, lijkt behandeling met aaltjes (nematoiden), mits toegepast op nog jonge larven, het enige probate middel te zijn. Niet goedkoop overigens, dus ben ik geïnteresseerd in alternatieven die ook grootschalig toegepast kunnen worden.

Graag verneem ik op info(at)deventer.groei.nl of lezers van dit blad ervaring hebben met andere bestrijdingsmethoden.

Opens internal link in current windowHierbij enkele reacties van lezers t.a.v bestrijding van engerlingen

klik op de foto om te vergroten (esc=terug)
meer
Rozenkever. klik op de foto om te vergroten (esc=terug)
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)