Verslag Open Tuinenroute 2016 Schalkhaar/Wesepe

De weerberichten voor zaterdag 18 juni waren niet zo heel erg florissant. Zeker voor het begin van de middag was nogal wat regen voorspeld. Ik besloot dus vroeg te starten en stond met mijn fiets om 9.00 uur als eerste aan de start bij ‘de Lindeboom’ in Schalkhaar. De organisatie was nog bezig een vlag op te hangen. Met een graad of 19 was het een prima fietsweertje.

De eerste tuin was die van Ronny Knippen, aan de rand van Schalkhaar. Tien jaar geleden had zij ook al eens deelgenomen aan de route. Een behoorlijke diversiteit aan planten, een kraakheldere vijver en een vrij uitzicht met in de verte het Deventer Ziekenhuis. Ook was er, van eigen hand,  een mooie collectie glaskunst te zien.

Verder met de route; Schalkhaar uit, het kanaal over en naar het moestuincomplex aan de Grondhuisweg, om de tuinen van Wies van Woerden en van Anneli Ankersmit en Gerard van der Ham te bekijken. Wat een verrassing om twee prachtige bloementuinen te zien tussen alle moestuinen! Beide waren romantische tuinen, volop bloeiend met natuurlijk ook wel wat groenten en fruit erbij. Ik vond het zo leuk, dat ik mezelf ook op de wachtlijst heb laten plaatsen voor een stukje grond.

De Cröddendijk op naar de agri-culturele onderneming het Bouwhuis, waar een serene rust heerste in de tuin en moestuin. Veel fruitbomen. Ook hier was kunst te zien, zowel buiten als binnen in een tentoonstellingsruimte en er werd gastvrij koffie aangeboden. Terug richting het kanaal, een aardig eindje fietsen via onder andere de Zwijnenbergerweg en de Zonnenbergerweg richting Wesepe. Bij het Wapen van Wesepe even een rustmomentje met koffie en sanitaire stop. Hier stond de informatiestand van Groei & Bloei.

De route ging verder via de verrassende oude spoorbaan.  Vanaf een mooi fietspad was de pluktuin te zien en was er zicht op het oude stationsgebouw, dat als een waar monument op een verhoging ligt. De aanplant daar omheen doet recht aan het authentieke gebouw. De eerste tuin aan de Weth. van Doorninckweg  was prachtig verzorgd; wat een mooie ligging met het pony- en schapenweitje achter en naast het huis. De eigenaar Jan Assink leek niet zo onder de indruk; hij was zo gewend aan dit mooie plekje dat het hem niet meer opviel. Daarna was het prachtige “landgoed”  huize Middele aan de beurt. Het wordt bewoond door de familie Thijs. Een heel karakteristiek huis, meer dan 100 jaar oud en prachtig omzoomd door bos en struikgewas. Kleinere borders dichter bij het huis en een enorme vijver die stikte van de kikkers. Een genot hier rond te mogen lopen. Ik liep nog steeds alleen in alle tuinen; blijkbaar nog steeds de koploper van de route!

Weer door: terug naar Wesepe, alwaar bij het voormalige tankstation de verrassende tuin van mevrouw Twellaar te zien was. Voortuin en achtertuin geheel gevuld met allerlei planten, de liefde spatte er van af. Ook een enorm aantal planten in potten. De voormalige kassa was ingericht als kas. Ik werd rondgeleid (toevallig) met een aantal vriendinnen van haar van de Vrouwen van Nu.

Toen volgde een stuk route waarbij lange tijd geen tuin te zien was; tja dat kan soms zo gebeuren bij het samenstellen. Vrolijk doortrappen dus en nog steeds geen regen!! Wat een geluk. In Schalkhaar werd ik in de tuin van Marlene Janssen en Henk Put ontvangen. Ook nu was ik weer de eerste! Onder het genot van een lekkere kop thee de tuin bezichtigd. Met name de vaste planten borders aan de voorzijde waren zeer kleurig om te zien. Ook nog een mooie moestuin opzij. Ik had in het verleden, als ik daar langsfietste naar mijn tennispark, wel eens jaloers naar de ligging van het huis gekeken. Hoe leuk is het als je daar op een gegeven moment dan te gast bent.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik de laatste tuin van de route, die van mevrouw Alma aan de Vosmanskamp, niet meer heb bezocht. Dit is een Japans georiënteerde tuin met grote vijver. Vanwege trek (ik ben niet zo’n doorgewinterde fietser die voldoende rantsoen meeneemt omdat het toch langer duurde dan verwacht…) en dreigende luchten snelde ik naar huis en was net voor de bui thuis!

Altijd weer is de totaliteit van tuinen de moeite waard om te bezoeken. Iedere tuinier heeft zijn of haar eigen verhaal. Hoe groot of klein ook, bij allemaal spreekt de liefde voor tuinieren waardoor het stuk voor stuk prachttuinen zijn! Lof aan de organisatie!

Erica Hoogerbeets

klik op de advertentie om de website van de adverteerder te bezoeken
klik op de advertentie om naar de website van de adverteerder te gaan

Code rood: slakken