Diversen
Een bloeiende tuin het hele jaar door.

Column Groei&Bloei Deventer

Door Cor Koppert

Het voorjaar zet dit jaar wel erg voorzichtig in. Nadeel is dat vaste planten maar moeizaam de grond uitkomen, voordeel is dat vroegbloeiers langer hun bloesem vasthouden en hun kleur behouden. Hebt u al vroeg uw eenjarigen aangeschaft, dan loopt u nog enige weken het risico op bevriezing door nachtvorst. Voor die lezers die zelf hun eenjarigen zaaien, als u het nog niet hebt gedaan, voor een aantal soorten kan het begin mei nog net. Eenjarigen zijn vooral populair, omdat ze het gehele seizoen door bloemen genereren en dus voor kleur in de tuin zorgen. Bij de meeste vaste planten en struiken is de bloeiperiode daarentegen meestal maar kort.

 

                         

                         Voorjaarsbloei met Forsythia, krentenboom, violen  en irissen

 

Toch zijn er ook vaste planten en struiken die voor een langere bloei zorgen. Onder de struiken geldt dat bijvoorbeeld voor de Hibiscus. Naast heester in de border ook als terrasplant te gebruiken. De hibiscus is dit jaar zelfs verkozen tot de terrasplant van 2016. Het is niet bepaald een vroegbloeier, maar als hij eenmaal start dan kan hij lang doorbloeien. Elke bloem bloeit meestal maar één dag, maar wordt elke dag weer opgevolgd door nieuwe. Ze zijn inmiddels in velerlei kleuren verkrijgbaar. Op een zonnige plaats en met , voor de terrasplant, regelmatig water en plantenvoeding is er een heel seizoen van te genieten.

Hebt u ook zuurminnende planten in de tuin? Deze kunt u “verwennen” met het “koffiedik” uit uw koffiefilter of espressomachine. U verwerkt dit door de grond rond de voet van de plant. Dit is niet alleen gunstig voor de zuurgraad, maar de “prut” bevat ook nog waardevolle voedingsstoffen.

Over welke planten hebben we het dan? De meest bekende zijn Rhododendron, Azalea en Hortensia, maar daarnaast zijn ook de Magnolia, de Skimmia en de Hamamelis (toverhazelaar) zuurminnend.

Naast zuurminnende planten zijn er uiteraard kalkminnende planten. Voorbeelden hiervan zijn de Buddleia (vlinderstruik), Sering, Lavendel, maar ook de Buxus die in bijna elke tuin voorkomt. Hoe beter de zuurgraad van de bodem is afgestemd op de behoefte van de plant, des te beter is de voedselopname door het wortelstelsel. En daardoor is de plant sterker en beter bestand tegen ziekten en plagen.

Voor vragen en reacties info(at)deventer.groei.nl

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)