Diversen
Overpotactie AH moestuintjes en raapstelen      

Column GROEI & BLOEI Deventer

Hebben de AH moestuintjes u of uw (klein)kinderen al veel zaailingen opgeleverd? We willen binnenkort graag een handje helpen bij het op- of overpotten. Wij doen dit samen met de vestigingen van Welkoop rond Deventer, te weten Bathmen, Diepenveen en Twello. Op de zaterdagen 16 en 30 april tussen 13.00 en 16.30 uur worden uw (klein) kinderen er door kundige Groei & Bloei leden geholpen om hun kwetsbare zaailingen over te zetten in potten waarin ze zich weer een aantal weken verder kunnen ontwikkelen. Potten en moestuinaarde worden door de Welkoop beschikbaar gesteld. Om te voorkomen dat zaailingen vooraf teveel rekken en slap worden, raden we u aan om ze na het opkomen te verhuizen van een warme naar een koelere, maar wel lichte plek in huis.

Nu we toch al over de moestuin begonnen zijn, wat aandacht voor een heerlijke en gezonde voorjaarsgroente. In dit geval een voorjaarsgroente die heel gemakkelijk te kweken is en nauwelijks in te winkels te vinden is, raapstelen of steeltjes, zoals ze ook wel genoemd worden. Ze kunnen al heel vroeg gezaaid worden, verdragen lichte vorst, zijn ongevoelig voor slakken en ook vogels laten de jonge blaadjes ongemoeid.

Voor de oogst is het gemakkelijk om ze in rijtjes te zaaien. Dit kan in de volle grond, maar bijvoorbeeld ook in een bloembak. In de volle grond vergen de plantjes geen onderhoud, ook uitdunnen is niet nodig. In de bak hebben ze alleen regelmatig wat water nodig. Raapstelen groeien snel en zullen na enkele weken de hoogte van 10-15 cm bereikt hebben. Dan zijn ze te oogsten door ze net boven de grond af te snijden. Doe je dit net boven het hart van de plant, dan loopt de plant opnieuw uit en kan nog een keer geoogst worden. Van de jonge steeltjes kunt u met kaas of corned beef een heerlijke voorjaarsstamppot maken.

Alhoewel eigenlijk een voorjaarsgroente zijn raapstelen ook in het najaar nog te kweken. In zomerse, warme en droge, omstandigheden schieten raapstelen snel in de bloei. Wel mooi, maar niet meer te oogsten.

Voor vragen of reacties info(at)deventer.groei.nl

  

Jonge, groene raapsteeltjes voor een heerlijke stamppot.

meer
stamppot raapsteeltjes
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)