Diversen
Tuintips van Groei & Bloei

Groei & Bloei is een landelijke vereniging die onder dezelfde naam een prachtig maandblad uitgeeft, met als doel liefhebbers van tuinen en tuinieren met kennis te ondersteunen en te stimuleren.  En dan hebben we het uiteraard vooral over GROEN. Helaas zien we dat veel bezitters van tuinen omwille van het onderhoud kiezen voor  minder groen en meer verstening. Jammer, want hierdoor neemt de biodiversiteit in hun tuin af. Naast minder groen zal men minder insecten, zoals bijen en vlinders en daarmee ook vogels in je tuin terugvinden. En dat terwijl met de juiste kennis er wel degelijk met de juiste beplanting een onderhoudsvriendelijke tuin is in te richten. Het is mede daarom dat we als afdeling Deventer van Groei & Bloei de lezers van deze krant door middel van een regelmatige column van wat tips willen geven voor de inrichting van hun tuin en het onderhoud ervan. 

In deze column willen we u dit keer eerst helpen bij het vinden van sterke planten die weinig onderhoud vereisen. Hierbij maken we gebruik van een lijst van 26 sterke planten, struiken en (kleine) bomen die enkele jaren geleden op basis van ruime ervaring door Groei & Bloei is samengesteld. U kunt ze vinden op http://www.groei.nl/overzicht/26-plantenplan. U vindt er per plant een afbeelding, een uitgebreide beschrijving van eigenschappen en plantingadviezen.

Gemakkelijker kunnen we het u eigenlijk niet maken.

Vervolgens nog wat tips voor de tuinbezitter bij wie het inmiddels kriebelt om weer aan de slag te gaan. Allereerst de “voorjaarsschoonmaak”. Borders ontdoen van het afgestorven materiaal van het afgelopen jaar, materiaal dat zich uitstekend laat composteren.  

                                                 

 Deze tijd leent zich er ook voor om overjarige vaste planten en struiken te verjongen. Vaste  planten, waarvan de kern niet meer zo vitaal is, kunt u opgraven en er aan de buitenzijde een stukje afscheuren of afsteken. Na het terugplanten hiervan hebt u weer een jonge plant. Bij siergrassen doet u dit om de drie jaar.

Bij veel struiken kunt u jaarlijks een derde van de takken wegnemen en op zo’n manier de struik  vitaal houden

Zie ook: www.deventer.groei.nl

meer
Siergras
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)