Thema Nationale Tuinweek met “Water in en om de tuin” was een succes

Zoals  in het voorwoord al is aangegeven door Cor Koppert heeft  afdeling Deventer e.o. zich  actief ingezet om de Nationale Tuinweek (13-20 juni) tot een succes te maken. Op de thema-avond op 17 juni over water in en om de tuin waren wij te gast bij Hoveniersbedrijf De Colm in Colmschate en van 19-21 uur was er veel informatie over water te verkrijgen. Zo’n 70 mensen hebben die inloopavond met veel interesse bijgewoond.

De twee series inleidingen van Erik Brederode van Vijvercentrum Apeldoorn en van tuinarchitect Wilco Boksebeld (Ontwerpstudio Bladgoud) trokken elk zo’n 40 geboeid luisterende belangstellenden. De deskundige uitleg van Erik Brederode over aanleg, onderhoud en beheer van vijvers was zeer verhelderend. Ook kon men zijn vijverwater laten controleren op de juiste zuurgraad en waren er vijver- en andere planten te koop. Wilco Boksebeld schetste hoe een proces van tuinontwerp in dialoog tot heel andere uitkomsten kan leiden dan men zich vooraf bewust is. Zijn enthousiaste optreden had door de inbreng van gitaarmuziek een extra accent qua entertainment.

Het bedrijf Dyka verstrekte informatie over regenwaterafkoppeling, bv. door de opslag in ondergrondse constructies van waaruit het water langzaam in de ondergrond wegzakt of afgevoerd wordt, maar ook via opslag in tonnen en uitloop op het eigen erf. Waterschap Groot Salland en de gemeente Deventer gaven voorlichting over het belang van het op eigen erf houden van regenwater. In de toekomt wordt meer regenval verwacht met een ongeregeld patroon. De riolering kan die pieken niet goed verwerken en anderzijds dreigt de grond in tijden van droogte te veel uit te drogen. Het Diepenveense bedrijf Achtereekte toonde  de nieuwste technieken om de tuin te besproeien. Verder was er een foto-expositie van water in de tuin. Onder de aanwezige inzenders zijn enkele fraaie prijzen verloot. De geluidsvoorziening was belangeloos geregeld door Fred Schutte uit Diepenveen. Door inzet van vrijwilligers kreeg ook de catering en de ledenwerving passende aandacht.

De locatie van het voormalige tuincentrum De Colm (kas met buitenruimte), was voor deze gelegenheid perfect. Ook toen het op het laatst iets begon te druppelen  konden de standhouders het droog houden. De familie Nijkamp heeft ons – zelfs op de verjaardag van Freek  - heel gastvrij ontvangen, waarvoor nogmaals vanaf deze plaats heel hartelijk dank.

Daags er na (18 juni) konden een tiental tuinen in de regio met een vijver bezocht worden. De beschrijving stond op de website. Gezien de beperkte tijd (19-21 uur) kon men slechts een deel van de tuinen bezoeken. Niet elke tuin is daarom even druk bezocht. Bijzondere kenmerken van een vijver, zoals filtering van het water en hergebruik van bestaand materiaal trekken dan extra publiek. Wij danken de tuineigenaren zeer voor hun bereidheid hun vijver te tonen!

De voorbereidingscommissie van beide avonden (Cor Koppert en ondergetekende) hebben veel plezier beleefd aan de organisatie van dit belangrijke thema. Gezien het enthousiasme van de bezoekers heeft u echt wat gemist als u er niet bij was.

Jan Weggemans

klik HIER om de fotoreportage te bekijken

Over zomers groen en kroost