Open tuinenroute 2014: Epse - Gorssel en vice versa

Op zaterdag 21 juni stappen wij op de fiets voor de Open Tuinenroute die dit jaar in de omgeving van Gorssel is georganiseerd. Het weer is aangenaam: lichte wolken, maar ook veel zon, een prima begin!

Tuin nr. 1 - "De Uiterwaard" van de familie Blokvoort

Een mooie ruime tuin, vlakbij de IJssel. Verschillende mooie borders, kleine paadjes achterom en geriefelijke zitjes bij de grote vijver, waar de ooievaars op hun nest de show stelen! Elke border is weer anders ingericht, er was dus veel te zien. Wat ik heel mooi vond staan, waren de groepen aronskelken in de zijtuin. Na een hartelijk afscheid vervolgden wij onze weg.

Tuin nr. 2 - de zorgtuin van Gorssel, Veerweg 21

In de korte tijd dat de tuin door vrijwilligers is aangelegd op de oude gemeentewerf, is er heel veel gebeurd. De tuin oogt zeer aangenaam, doordat hij is ontworpen met het principe van de Gulden Snede. Er zijn leuke fruitbomen, een centraal punt waar koffie kan worden gedronken en kweekbakken speciaal voor rolstoelgebruikers. Een goed initiatief van deze vrijwilligersgroep.

Tuin nr. 3 - de tuin van de familie Duivenvoorde

Een mooi aangelegde tuin van wilde planten gecombineerd met vaste planten voor een lange bloei. Mooie uitzichten over het IJssel-land!

Tuin nr. 4 - de tuin van Sieds Blankma

Een parkachtig aangelegde tuin, mooie bomen, een mooie rondgang, maar er zijn ook interessante borders, met vele bijzondere planten, een vijver met zes meter hoge bamboe en dan nog een verdiepte droge grindtuin. Alles staat nu volop in bloei. We zijn nu al anderhalf uur onderweg en we zijn nu met zijn drieën, want Marion heeft zich bij Rutger Jan en mij gevoegd en we besluiten er iets meer vaart in te zetten, omdat we anders de laatste tuinen niet halen!

Tuin nr. 5 - de tuin van de familie Wichers

Na een verbouwing, die vijftien jaar heeft geduurd, liggen huis en tuin er stralend bij! Alles is door de familie zelf gedaan en zowel huis als tuin is rolstoelvriendelijk gemaakt, want men wil graag ouderen en groepen die eens een dagje uit willen, gratis ontvangen en verwennen. Daar is de schuur met oude spulletjes, die makkelijk de goede oude tijd oproepen, de hoogstamboomgaard en gezellige bloemrijke borders. Ik denk dat een ieder inderdaad gelukkig naar huis gaat!

Tuin nr. 6 - "'t Kloosterhofke" van de familie Kloosterboer

Een echte liefhebberstuin, een siertuin, fruittuin en groentetuin en bloembedden waar je ook bloemen mag plukken. Wat ook bijzonder was, was dat de bloemen gecombineerd werden met de gedichten van Ida Gerhard.

Tuin nr. 7 - Kwekerij "De Veldsprong"

Hans en Toos staan klaar met koffie en goede raad, want toen ik vroeg wat ik met mijn geel wordende Yakushima rododendrons aan moest, nam Hans mij mee en met een grote schep kreeg ik zure grond in mijn fietstas gestopt! Leuk om al die bomen en struiken te zien, de kwekerij ligt ook mooi in het bos, nog maar eens weer een bezoekje brengen.

Tuin nr. 8 - Wijngaard "De Zessprong"

Hier was het een vrolijke boel! We werden hartelijk ontvangen en konden gelijk een wijntje in de hand nemen. Daarna de wijngaard bekeken en uitleg gehad over rassen en kweekwijze. De familie Wichers ontvangt zijn bezoek op de meest hartelijke wijze!

Tuin nr. 9 - "De Hoefslag" van de familie Geerlink

Een tuin van wel 3500 vierkante meter! Mooie golvende lanen, veel grassen en natuurlijk ogende bloemen maken dat we met veel plezier door deze tuin wandelen en natuurlijk even rusten op zo'n zitje met weids uitzicht! Maar kom, we moeten nog verder!

Tuin nr. 10 - "Het Noorsche Huis"

Wat een prachtige eenheid! Het huis, mooi zwart geteerd en de ramen omlijst met warm rood, is omringd door een al even uitgekiende tuin. De tuin vult het huis perfect aan, met zijn waterzichtlijn en de bomen aan de zijkant. Ook hier aangename zitjes, waar we graag gebruik van maken om nog meer te genieten!

Tuin nr. 11 - de tuin van Harmien Slijkhuis

Hoewel Harmien nog herstellende was van een operatie ontving ze ons hoogst persoonlijk, het lopen ging haar dan ook al best goed af. De tuin was heel bloemrijk, met de rozen in volle bloei, achter in een hoekje was een bijenstand, dat is altijd een mooi gezicht. Er lag ook een mooie vijver in deze tuin, waardoor de spannende beelden extra goed uitkwamen. Kortom, een harmonisch geheel!

Tuin nr. 12 - de tuin van mevrouw Kluwer

Dit was nu weer echt zo'n liefhebberstuin of beter gezegd park, want de zorg en persoonlijke toets sprongen duidelijk in het oog in deze mooie bostuin, waar zelfs het mos in evenwicht was met zijn omgeving. Mevrouw Kluwer vertelde dat ze altijd graag en veel in de tuin gewerkt had, maar nu door rugproblemen rustiger aan moest doen. Maar genieten kan ze nu van haar prachtige tuin!

Dit was onze open tuinendag, met veel plezier, verwondering, bewondering en verbazing weggefietst en uiteindelijk besloten met een drankje bij Marion en haar man die ook een mooie tuin hebben. Het was een zeer geslaagde dag!

Wies van Woerden

PS. Bekijk ook eens het fotoalbum van de Open tuinenroute.

klik op de advertentie om de website van de adverteerder te bezoeken
klik op de advertentie om naar de website van de adverteerder te gaan

Mar
Actie tegel eruit en plant erin Intratuin BEEMSTER