Open tuinenroute 2015: Terwolde e.o.

De kenmerkende Groei & Bloei tent, startpunt van de open tuinenroute, stond dit jaar bij de oprit van het IJsselhotel opgesteld. Een mooie plek om de stad achter te laten en de omgeving van Terwolde in te trekken.

Bij de eerste tuin, aan de Terwoldseweg 25, troffen we Piet Groters in een zelfgemaakte kas, waar hij stekjes uitdeelde en honderduit vertelde over zijn trots. Een mix van vaste planten, zelfgekweekte eenjarigen en een grote moestuin met prachtig uitzicht over de weilanden. Heerlijk om in te vertoeven en, volgens de eigenaar, om in te werken.

Aan de Trippestraat 25 mochten we de tuin van de familie Uenk bewonderen. Een prachtige plek met veel ruimte voor kweekgoed en productie, afgewisseld met privé hoekjes en zitjes. Prominent waren de walnotenboom en uitbundige bessenstruiken, subtiel het rekje met klimmers, gekweekt uit een zakje zaad van Groei & Bloei.

In het overhandigde “overlevingspakket” zat naast zo’n zelfde pakje zaad ook iets te eten en te drinken, wat ondertussen best welkom was. De voorspelde regen bleef uit, maar warm was het niet. Toch goed om te zien dat ook anderen zich hierdoor niet lieten tegenhouden, en in grote getale op de (electrische) fiets of in de auto waren gestapt.

De eerste tuin aan de Middendijk was van de familie Strik, op nummer 3. Het pad naar de voordeur was omzoomd door leifruit en werd door de bewoners liefdevol het “Appel- en Perenlaantje” genoemd.  Verschillende tuinkamers en een prachtige vaste plantenborder waren door kleine paadjes met elkaar verbonden. De kas bleek goed gevuld met komkommers, pepers en tomaten en op de composthoop groeiden pompoenen. Alleen de kippen ontbraken nog, maar gezien het nieuwe hok wordt dat binnenkort opgelost.

De tweede tuin aan de Middenweg hoorde bij nummer 12a en de familie Berghuis, waar een ronde om het huis kon worden gelopen. Aan de achterzijde bevond zich een moestuin, aan de zijkant terrassen en aan de voorkant twee vaste plantenperken, één in geel en één in paars/roze. Op diverse strategische punten in de tuin waren gezellige zitjes geplaatst waar de  van de bloemenpracht en het uitzicht kon worden genoten.

“De Roode Hoeve” van de familie Keurhorst aan de Middelweg 14 hadden we eerder  bezocht en stond ons nog goed bij, met name de uitbundige rambler rozen over de oude schuren. Aangezien de tijd hard ging en de maag knorde besloten we hem dit keer over te slaan en een andere keer terug te komen.

Brasserie Kriebelz bleek een prima oplossing tegen de trek en met hernieuwde energie werd koers gezet naar Molenweg 34, waar zich de uitbundige tuin van de familie Breman en Kroon bevond. De trotse eigenaren bleken het pas 15 maanden te bezitten, maar hadden er al een geheel eigen – ecologische - stempel op gedrukt. Zo was er een poel gegraven waarvan het waterniveau met de rivierstand meebeweegt. De vrijgekomen grond vormde een wal in een voormalige schapenwei waarop een mengsel van meerjarige wilde bloemen was geplant, voor direct resultaat aangevuld met éénjarige akkeronkruiden. Een explosie van kleur die (ondanks de kunstzinnige vogelverschrikker) volop dieren aantrok.

Weer een heel andere stijl troffen we aan bij de familie Van Norel aan de Molenweg nummer 46, onderdeel van een voormalige tuinbouwschool. Een sfeervolle voortuin met leilinden, plantenvakken en schapenhekjes, een zijtuin met uitnodigende tafel onder dakplatanen en een achtertuin waar kleinkinderen zich konden uitleven met speeltoestellen en waar zich een ren met kippen en parelhoenders bevond. Verschillende ornamenten wezen op een fascinatie voor  de brandweer, maar op het terras bij de koeien mag de vuurkorf ongetwijfeld graag worden aangestoken.

“De Stamroos” aan de Molenweg 29 biedt prachtige rozen in allerlei soorten en maten, naast oude fruitbomen rond een grote kikkerpoel. De tuin is vanuit het gezellige theehuis te bezoeken, wat wij eerder hebben gedaan. Te mooi om te haasten, dus deze tuin sloegen we dit keer over met het voornemen er een andere keer weer eens langs te gaan.

Aan de Bandijk 37 bevond zich het voorlaatste adres van de route, waar de familie Swennenhuis tekst en uitleg gaf. Wederom een zeer complete tuin met moestuin, fruitbomen een weide met gemaaide paadjes, vaste plantenborders en een gezellige overkapping met zicht op de vijver en een vogelbosje. Opvallend waren de zichtlijnen, waar duidelijk goed over nagedacht was. De walnoot, die volgens de bewoners wel erg dicht op het huis stond, vormde  een prachtig accent in het geheel.

Het was al eind van de middag toen we aankwamen bij de tuin van de familie Hiddink, aan de Kolkweg nummer 16. De weelderige voortuin vol bloeiende planten bleek subtiel afgescheiden van een onverwacht diepe achtertuin die via vaste planten, (fruit)bomen, een vijver en een moestuin met groene kas eindigde in een grasveld aan de kolk, waarin centraal een grote treurwilg stond. Een waardige afsluiter van een heerlijke dag. We zijn nu al benieuwd naar volgend jaar.

Nina en André van Boheemen

Klik HIER om de fotoreportage te zien of ga naar tabblad foto's

klik op de advertentie om de website van de adverteerder te bezoeken
klik op de advertentie om naar de website van de adverteerder te gaan