Groentips & Groeninfo

Overige groenten voor de moestuin

Als je begint met moestuinieren, is het wel zo leuk dat het lukt. Daarom is hierna een overzicht opgenomen van meerdere rassen van overblijvende groenten. Het is geen uitputtende lijst. We zijn benieuwd naar jouw ervaring met het kweken van de hierna besproken groenten. Verder zijn er vaak ook opgekweekte plantjes verkrijgbaar die je in kweekbakken en/of de volle grond kunt zetten. Dat is duurder maar je hebt je moestuin dan wel eerder aangekleed. Bovendien kun je in verhouding eerder oogsten.

De ontwikkeling van rassen en soorten staat niet stil. Daarom is er bewust voor gekozen om terughouden om te gaan met het noemen van rassen. Elke hovenier die zich heeft toegelegd op moestuinieren, zal je op weg kunnen helpen. Verder is er veel geschreven over moestuinieren. In De Boekenkast zijn een paar boekbesprekingen opgenomen die je wellicht op weg kunnen helpen: "De groentetuin van A tot Z" en "Jelle's makkelijke moestuin".

Asperges (algemeen)

De aspergeplant is een winterharde vaste plant, maar niet wintergroen. Ze zijn alleen in april, mei en juni vers te koop, simpelweg omdat dan de oogst valt. Er zijn twee soorten asperges: witte en groene. Het is niet gemakkelijk om asperges te kweken, maar de teelt van groene asperges is wel veel gemakkelijker dan de teelt van witte asperges.

Volgens de boeken mogen, zowel op het bed waar de zaailingen twee jaar ter ontwikkeling komen als het definitieve bed waar de oogst gaat plaatsvinden, nooit eerder asperges hebben gestaan (in verband met een ziekte die waarschijnlijk door de schimmel Fusarium wordt veroorzaakt).

Asperges staan graag op een droge zonnige plaats.Witte asperges hebben een luchtige humusrijke zandgrond nodig. Groene asperges doen het wat beter op wat zwaardere gronden. Zorg wel voor een luchtig aspergebed. Te nat in de winter zorgt voor wortelrot en gevoelige ziekelijk planten.

Asperges (witte asperges)

Je hebt niet in één jaar asperges. Het vergt nogal een lange voorbereiding. Het jaar voor je echt met de teelt wilt starten, moet je de zaden zaaien. Er is een alternatief waardoor de kans op succes aanmerkelijk groter wordt: koop in een tuincentrum wortelstokken. Dat neemt niet weg dat je pas vanaf het derde jaar kan oogsten.

Asperges (groene asperges)

De teelt verloopt bij groene asperges net als bij witte asperges. Het grote verschil is dat je bij groene asperges geen verhoogde zanderige bedden hoeft te maken. Dat maakt het een stuk gemakkelijker en minder arbeidsintensief.

Rabarber

Rabarber is een mooie winterharde vaste plant (maar niet wintergroen). Je eet van deze plant de stelen. Deze zijn zuur van smaak en worden vooral gebruikt in moes, jam, taarten, enz. Rabarber staat graag op een zonnig plekje, maar doet het ook goed op een lichtbeschaduwde plaats. Rabarber groeit op alle gronden, maar het liefst wel grond die veel humus bevat en daardoor zowel vocht vasthoudt bij droogte als vochtdoorlatend is in natte perioden. Potgrond voldoet prima. Over het algemeen hebben de rassen met de roodste stelen de zoetste smaak en blijven ze het kleinst in plant en blad. De planten met de meer groene stelen zijn de grootste planten met de grootste opbrengst en dikste stelen.

Soms gaat de plant in het voorjaar bloeien (afhankelijk van het ras en van het weer). Dat kost de plant energie en je wilt die energie vooral in de ontwikkeling en groei van sappige stelen laten steken. Dus knipde bloemknoppen in het voorjaar in een vroeg stadium af. Deze bloemknoppen zijn eetbaar (zacht en vlak van smaak, een beetje bloemkoolachtig). De wortel van rabarber is heel groot en dik. Het lijkt wel een stuk hout met een mooie roodbruine kleur. Je kunt met een spade de wortel in grote stukken stekken en op deze manier gemakkelijk vermeerderen. Het is niet erg moeilijk om rabarber te kweken.

Mar
Actie tegel eruit en plant erin Intratuin BEEMSTER
Mar
Beloond voor wachten op de zon