Groentips & Groeninfo

Basilicum

Botanisch, praktisch en culinair staat er als ondertitel. En met prachtige foto's. Basilicum is een keukenkruid dat zon, geur en aroma bevat. Mijn kleindochter van 7 "snoept" als ze komt altijd een paar blaadjes. Het woord "basilicum" zou afgeleid zijn van het Griekse woord "basileus" dat koning beteken. Koning onder de kruiden ... Een kruid om van te genieten.

In dit boek wordt uitvoerig het kweken (mits enkele basisregels toegepast heel eenvoudig) en het gebruik behandeld. En om te beginnen natuurlijk de geschiedenis van basilicum. Van oorsprong komen verscheidene soorten voor in Azië en Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. En kwam "pas" 2000 jaar geleden in Europa terecht. En positief gezien voor geluk, veiligheid en gezondheid. Maar zoals dat wel vaker gaat met zulke uitbundige geuren, ook negatieve vermeldingen: "het zicht" verdwazen, wind kweken en bij zogende moeders de melk doen opdrogen ..., aldus een 16deeeuwse kruidendokter en plantkundige John Gerard.

De geschiedenis van "Pesto", uitgebreid de diverse onderdelen van het kruid. Het zelf zaaien en opkweken in pot, onder glas of in de volle grond. Het wordt beschreven met daarbij mooie, grote kleurenfoto's. Een zestiental variaties wordt beschreven en de verscheidenheid van diverse geurnuances. En hoe de basilicum te gebruiken is. Met een aantal (verrukkelijke) recepten. Basilicum: mooi om naar te kijken als ze bloeit, een rijke warme geur. Zoveel verfijnd zinnenstrelend genot!

Auteur
Druk
Uitgever
ISBN 10 cijfers
ISBN 13 cijfers
Aantal bladzijden
Prijs
Peter Bauwens
Eerste druk mei 2006 
Terra
9058975258
9789058975256
96
Variabel. Alleen tweedehands verkrijgbaar

Gerda Meijerink (afdeling Enschede), januari 2013, bijgewerkt februari 2014

Naar boven

meer

Voordelen voor leden

  • Prachtig maandblad
  • Lezingen zijn gratis - niet-leden betalen € 4
  • Plantenruilbeurzen zijn exclusief voor de leden
  • Cursussen en workshops beduidend goedkoper dan voor niet-leden
  • Exclusief voor de leden: lid worden van één van onze tuinclubs
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)