Groentips & Groeninfo

Camelia's

Camellia's komen van ver weg. Maar ze kunnen bij ons ook groeien, mits we voor omstandigheden zorgen die lijken op die van het land van herkomst. En dat het mogelijk is kunnen we zien in februari bij Hoveling Plant in Berkenwoude: kleine en grote Camellia's in allerlei kleuren.

In dit boek lezen we over de geschiedenis van de Camellia. En over het natuurlijk verspreidingsgebied, waar ze op zeer gunstige plaatsen kunnen uitgroeien tot 15 meter hoge struiken. Goed doorlatende en voedingsrijke grond en door veel regen een hoge luchtvochtigheid.

De C. sinensis is de camellia waarvan de theebladeren die we drinken wordt geplukt. Deze plant was er mede de oorzaak van dat de vroeger in Europa onbekende camellia's hier naar toe werden gebracht. Men denkt dat de eerste camelliaplanten naar Europa werden gesmokkeld in de veronderstelling dat het theeplanten waren. Het waren echter de C. japonica, sierplanten die hier als zodanig een zegetocht begonnen.

Een 1ste beschrijving stamt uit 1745. En zelfs een camelliarage in de 19de eeuw veroorzaakte. Door de succesvolle roman La dame aux camelias van Alexandre Dumas werd de camellia wereldberoemd. Merkwaardig genoeg kwam er aan het einde van de 19de eeuw een eind aan het succes van de plant.

Een nieuwe opbloei ontstond in de 20ste eeuw, toen men ontdekte dat camellia's meer winterhard bleken dan aanvankelijk aangenomen werd. In dit boek wordt geschreven over de geschiedenis, het bijzondere en het kweken van de camellia's. En een overzicht met veel mooie kleurenfoto's van een selectie van cultivars en botanische soorten.

Druk
Uitgever
ISBN 10 cijfers
ISBN 13 cijfers