Groentips & Groeninfo

IJzer in de tuin

Matten van betonijzer (6 mm dik) zijn in de tuin voor allerlei doeleinden te gebruiken. Ooit heb ik een aantal hele matten (5 bij 2 meter) en een daarbij passende betonschaar. thuis laten bezorgen door een bouwmarkt.

Van die eerste matten heb ik de afscheiding van de voortuin naar de weg gemaakt. Palen waren daarvoor niet nodig. Van elke mat heb ik, met een flinke ijzeren staaf, de uiteinden (ca. 25 cm) in tegengestelde richting haaks omgezet. Vervolgens heb ik die matten in een lijn naast elkaar in een sleuf van ongeveer een halve meter diep geplaatst. Door van telkens twee rechtopstaande matten de uiteinden met elkaar te verbinden ontstaat een stevige constructie. Stevig genoeg om, ondertussen vrijwel dichtgegroeid met klimop, bosrank, kamperfoelie en rozen, alle stormen te weerstaan (foto's 1 - 5).

Voor een vergroting klik op de foto's

 

Langs de afscheiding met de buren staat een hek met houten palen, ca 1 m hoog gaas en (deels) rietmatten. Daar vóór heb ik over de hele lengte ook betonijzermatten geplaatst en klimop geplant. Na 15 jaar is er van het riet niet veel meer over, maar de afscheiding is mooi dicht door de klimop (foto's 6 en 7). Een enkele ijzermat, met een uiteinde haaks gezet en verder bevestigd aan twee palen bleek voldoende als steun voor een rambler (foto 8).

 

Ook de "composthoop" heb ik met betongaas omheind. De linkerkant, voor vers tuinafval, met een enkele mat, op maat haaks omgezet. Voor de rechterkant heb ik een mat zo in drieën gebogen dat de vooreinden praktisch naast elkaar uitkomen. De uitstekende eindjes heb ik iets omhoog gebogen. Voor de voorkant heb ik een stuk op maat geknipt en daarvan de uitstekende einden omlaag gebogen. Die voorkant hangt daarmee in de zijkanten. Voor het leeghalen is de voorkant eenvoudig te verwijderen. Het onderste stuk heb ik afgeknipt, om onderaan te kunnen beginnen, Anders valt alles meteen naar voren (foto's 9-12).

 

Twee matten naast elkaar fungeren als afscheiding tussen de rotstuin en het rododendron perk, en als steun voor klimrozen en clematis (foto's 13 en 14).

 

Verder heb ik kleinere stukken gebruikt als klimrekken voor Winterjasmijn (15), Blauwe Regen (foto 16), clematis en roos (foto 17).

 

Ten slotte heb ik op diverse plaatsen lage "hekjes" ingestoken, om de doorgang voor voeten en grasmaaier vrij te houden (foto's 18 en 19). Uit de resterende foto's blijkt dat 's zomers al dat ijzer nauwelijks opvalt.

Tjep de Vries

Naar boven

meer

Voordelen voor leden

  • Prachtig maandblad
  • Lezingen zijn gratis - niet-leden betalen € 4
  • Plantenruilbeurzen zijn exclusief voor de leden
  • Cursussen en workshops beduidend goedkoper dan voor niet-leden
  • Exclusief voor de leden: lid worden van één van onze tuinclubs
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)