Uitslag mooiste voortuin Deventer 2012

Zoals je wellicht niet is ontgaan is Deventer in 2011 gekozen tot de groenste stad van Europa. Ook privétuinen dragen bij aan het groene karakter van onze stad. Om dat te benadrukken heeft de gemeente ons gevraagd net als vorig jaar de verkiezing van de mooiste voortuin te organiseren. Voortuinbezitters konden zich voor deze actie opgeven via deze website. Om mee te dingen moest de tuin vanaf de openbare weg te beoordelen zijn, verder waren er geen voorwaarden en/of kosten aan deelname verbonden.

Jurering

Een onafhankelijke jury heeft alle aangemelde tuinen beoordeeld. Tijdens een eerste ronde begin juni globaal, aan de hand van de vooraf vermelde criteria: de algemene indruk, de verhouding tussen verharding en beplanting, de afwisseling tussen hoog en laag, de staat van onderhoud, de originaliteit van de tuinaanleg, de mate van milieuvriendelijk materiaalgebruik en de samenhang met de omgeving. Elk jurylid gaf per criterium een punt als een tuin eraan voldeed.

Door de punten bij elkaar op te tellen is een selectie gemaakt. De tien tuinen met de meeste punten in de voorronde zijn eind juni weer beoordeeld, nu met maximaal vier punten per criterium per jurylid. Weer zijn de punten opgeteld en de volgorde bepaald. Met een verrassend resultaat.

De winnaars

De kleinste van de tien tuinen in de eindronde, van J. van de Kaa, Dagpauwoog 12, Deventer bleek met 120 punten het hoogst te scoren.

Het is een tuin(tje) waarin elke centimeter is benut, goedpassend bij het huis en dat van de buren. Door een relatief steile opbouw doen veel verschillende planten het er goed en het onderhoud was onberispelijk.

De winnaars zijn op 13 juli in hun voortuin door wethouder Margriet de Jager in het zonnetje gezet. Zij heeft hen de hoofdprijs, een arrangement met een bezoek aan de Floriade aangeboden.

Sommige ander tuinen werden op onderdelen hoger gewaardeerd, maar lieten dan ergens anders toch te veel steken vallen.
Al was het verschil met de winnaar van de tweede prijs (T. van Boheemen, Gewestlaan 20, Diepenveen) slechts één punt.
 Nummer drie, met 111 punten, was Hans Kooijman, Achterhoeksweg 5, Deventer.

De rest van de top tien

De adressen van de andere tuinen in de eindronde zijn, in volgorde van hoog naar laag qua punten:

1. Hagenvoorderdijk 24 Schalkhaar
  2. Lammersweg 2 Deventer
  3. Hobbemastraat 11 Deventer
  4. Bergakker 9 Bathmen
  5. Fonteinkruid 141 Deventer
  6. Stationsweg 37 Colmschate
  7. Oerdijk 39 Schalkhaar

Rij er eens langs en wie weet denk je dan: "Volgend jaar doe ik ook mee!"

Mar
Actie tegel eruit en plant erin Intratuin BEEMSTER
Mar
Beloond voor wachten op de zon