Uitslag mooiste voortuin Deventer 2011

De winnende tuin aan de Stationsweg te Colmschate

Deventer is in 2010 gekozen tot de groenste stad van Nederland. Ook privé tuinen dragen daaraan bij. Om dat te benadrukken heeft de gemeente ons gevraagd de verkiezing van de mooiste voortuin te organiseren.

Voortuinbezitters konden zich voor deze actie opgeven via onze website of bij de gemeente. Bijna veertig tuinen, verspreid over de hele gemeente, zijn zo aangemeld voor de competitie.

Een onafhankelijke jury heeft alle deelnemende tuinen beoordeeld. Tijdens een eerste ronde globaal, aan de hand van de vooraf vermelde criteria:

• de algemene indruk
  • de verhouding tussen verharding en beplanting
  • de afwisseling tussen hoog en laag
  • de staat van onderhoud
  • de originaliteit van de tuinaanleg
  • de mate van milieuvriendelijk materiaalgebruik
  • de samenhang met de omgeving.

Om mee te dingen naar de prijs moest de tuin vanaf de openbare weg te beoordelen zijn. Elk jurylid heeft in de voorronde per criterium een punt gegeven als een tuin eraan voldeed. Door de punten bij elkaar op te tellen is een selectie gemaakt.

De tien tuinen met de meeste punten in de voorronde zijn medio juni opnieuw beoordeeld, nu met maximaal vijf punten per criterium per jurylid. Wederom zijn de punten opgeteld en de volgorde bepaald.

Gezien vanuit een andere hoek
De mooiste voortuin van Deventer ligt in Colmschate!

De voortuin van meneer en mevrouw Hoevers aan de Stationsweg 37 in Colmschate bleek het hoogst te scoren.

Deze tuin is vooral eerste geworden, omdat hij op alle aspecten goed scoorde. Het is een tuin met veel afwisseling van groene en bloeiende planten, een mooie opbouw, goed passend bij het huis en de directe omgeving en onberispelijk van onderhoud.

Sommige andere tuinen werden op onderdelen hoger gewaardeerd, maar lieten dan ergens anders toch net te veel steekjes vallen.

De prijzen

De winnaars van de eerste prijs zijn 6 juli in hun voortuin door wethouder Margriet de Jager in het zonnetje gezet; zij heeft hen een ballonvaart boven Deventer aangeboden.

De winnaar van de tweede prijs, de heer H.A. Jansen sr., Koekendijk 37a, Bathmen, krijgt toegangskaarten voor de tuinen van Appeltern.

En de derde prijs gaat naar de de familie J. Krijt, Schimmelpennincksingel 14, Diepenveen. Zij krijgen een boek naar keuze over tuinieren. Saillant detail: zij blijken destijds, bij het inrichten van hun tuin, o.a. planten te hebben gekregen van de familie Hoevers!

De adressen van de andere zeven tuinen die de eindronde haalden zijn, in volgorde van hoogste naar laagste aantal punten:

1. Schuurmansweg 26 Diepenveen
  2. Klinkenbeltsweg 16 Deventer
  3. Keukelenberg 5 Deventer
  4. Tuinstraatje 3 t/m 15 Deventer
  5. Maaskantstraat 8 Deventer
  6. Finsehof 16 Deventer
  7. Kersenstraat 19 Deventer

Vermeldenswaard is dat de tuinen aan het Tuinstraatje samen zijn beoordeeld en dat de voortuin van Kersenstraat 19 een geveltuin is. Zo kan het dus ook!

Sjon Heijenga van Stichting Open Boek fotografeert de winnende tuinen. De foto’s worden opgenomen in het boek "Mooi Deventer" dat deze zomer verschijnt.

Wethouder Margriet de Jager in gesprek met de gelukkige winnaar

Code rood: slakken
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)