Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Wintertips voor uw tuin

Na afwezigheid van een jaar  mag ik u, lezer, dit jaar weer maandelijks van tuintips voorzien. Gedurende dit jaar kreeg ik van een aantal mensen de opmerking dat ze mijn columns met tuintips misten. Welnu de redactie van deze krant heeft daar gehoor aan gegeven en ziedaar, we geven het een nieuwe start. Het ligt in mijn voornemen om u dit jaar vooral van praktische tips te voorzien en daar mijn eigen ervaringen zoveel mogelijk in mee te nemen.

Laat ik om te beginnen vaststellen dat we nog midden in de wintermaanden zitten, een aantal maanden waarin je de tuin, voornamelijk noodgedwongen, met rust laat. Zelf vind ik dat eigenlijk wel prettig om een poosje afstand te moeten nemen. Dit geeft me de gelegenheid om me in alle rust op het nieuwe seizoen voor te bereiden en te bedenken welke veranderingen ik in onze tuin wil of moet doorvoeren. Ik schrijf er bewust ‘moet’ bij, omdat er vorig jaar als gevolg van de extreme droogte wat planten gesneuveld zijn. Bij u wellicht ook. Of bepaalde planten bleken op een verkeerde plek te staan. Dan dient zich binnenkort de gelegenheid aan om dit te corrigeren.

Wat wel bij uitstek in deze maanden kan of zelfs moet gebeuren is snoeien. Zo heb ik onze Wisteria, of blauwe regen zo u wenst, rond de jaarwisseling gesnoeid. Daarbij heb ik alle zijscheuten tot zo’n 5 tot 10 cm van de gesteltak teruggenomen en geprobeerd zoveel mogelijk bloemknoppen te sparen. Bloemknoppen zijn te herkennen omdat ze meestal wat dikker en ronder zijn dat de bladknoppen; de laatste zijn puntiger. Algemeen wordt geadviseerd dit inderdaad zo rond de jaarwisseling te doen. Ook de druif vraagt om een vroege snoeibeurt. Dit omdat de sapstromen bij goed weer al in februari op gang kunnen komen. Ook hier de zijscheuten terugnemen tot 2 à 3 knopen van de gesteltak.

Nu bomen kaal zijn, is het een goed moment om overtollige takken weg te nemen. Dit kan bij nog jonge bomen om ze op te kronen, waarbij u enkele van de onderste takken wegneemt. Of u neemt wat van de binnenste takken weg om de kroon wat lucht en licht te geven. Dit laatste is vooral bij fruitbomen belangrijk. Let er bij het wegnemen van dikkere takken wel op dat ze bij de stam niet afscheuren. Het beste kunt u zulke takken eerst op zo’n 30 cm van de stam afzagen en daarna de overgebleven stomp.

Tot zover mijn tips voor deze maand. Meer tuintips op www.deventer.groei.nl/groentips-info/

Cor Koppert