Deventer

WIST U DAT.....

Wist u dat…

Er plantenliefhebbers zijn die zich georganiseerd hebben in een eigen club?

Ze houden zich bezig met voorlichting over de soort en over het opkweken. Ze organiseren diverse activiteiten .

Een vereniging die al sinds 1974 bestaat is de Nederlandse Pelargonium & Geranium Vereniging. In algemene zin houden zij zich bezig met de planten uit de geraniumfamilie: Erodium, Geranium, Monsonia, Pelargonium en Sarcocaulon. Hierbij ligt de nadruk op Geranium en Pelargonium. Er zijn diverse werkgroepen, er is een eigen tijdschrift en er worden diverse activiteiten georganiseerd. Contact via www @pgv.nl.

Een andere club is die van de Nederlandse Varenliefhebbers:  www.nederlandse-varenvereniging.nl Op hun site staat informatie over diverse soorten varens, het kweken, informatie over diverse Varentuinen die te bezoeken zijn. VarenVaria is hun tijdschrift.

De Nederlandse Rotsplantenvereniging (www.nrvwebsite.nl) is een vereniging van enthousiaste plantenliefhebbers. Ook liefhebbers van kleinere bol- en knolgewassen, bosplanten en dwergheesters zijn bij hen aan het juiste adres! Bijzonder is dat ze ieder jaar een zaadlijst uitbrengen met meer dan 900 soorten zaden, bijeengebracht door 45 leden. Ook gaven ze ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan een prachtig ‘Handboek voor de Rotstuin’ uit. Ze bestaan sinds 1984.

Ook de orchideeënliefhebbers hebben zich verenigd. Ze geven 6x per jaar het tijdschrift Orchideeën uit. Plus een Maandelijks digitale NOV Nieuwsbrief. Ze organiseren een jaarlijkse nationale Orchideeëndag. En qua informatie biedt de website een bibliotheek met informatie over heel veel soorten en hun verzorging. (www.nov-orchidee.nl)

Een vereniging die sommigen misschien wel zullen kennen is de Nederlandse Kring van fuchsialiefhebbers. (www.nkvf.nl) Ze geven 6 maal per jaar het blad Fuchsiana uit. U kunt lid worden van 1 van de 21 regio’s ( Twenthe/Salland) via: ledensecretaris(at)nkvf.nl. Er worden o.a.lezingen en busreizen georganiseerd. Ook kunt u zich aanmelden voor aktieve deelname aan de Botanische Groep, Beschrijvingsgroep, Veredelings-/Winterharden Groep.

Als laatste noem ik de Kuipplantenvereniging met 5 afdelingen. Hier worden o.a. bijeenkomsten georganiseerd waar planten kunnen worden geruild of overtollige planten meestal gratis worden weggegeven. Er zijn excursies naar kwekers of een groothandel van kuipplanten. En ook organiseren sommige afdelingen tuinreizen. Er wordt een tweemaandelijks blad “De Parel” uitgegeven. De website bevat ook een uitvoerige index met plantenbeschrijvingen van Abutilon tot Wigandia (www.kuipplantenvereniging.nl).

Corrie Eland