Deventer

Vrouwen met groene vingers

 

 

Het is niet alleen heerlijk om in de tuin te werken maar ook, op zijn tijd , om erover te gaan lezen. Zeker als je eigen tuin op orde is en je wilt wegdromen in de tuinen van anderen.

De volgende boeken geven een beeld van de ervaringen van vrouwen die bekend zijn geworden door hun tuin.

 

 

- De titel van dit stukje komt van een boek van Claudia Lafranconi en Sabine Frank: ‘Vrouwen met groene vingers zijn buitengewoon’. Het verscheen in 2008 en geeft een historisch overzicht van de rol die vrouwen op allerlei manieren hebben gespeeld. Oorspronkelijk begon de tuin als bron van voedsel en geneeskrachtige kruiden en was het een statussymbool van adellijke dames. Later zijn het de pioniers van de tuininrichting als Gertrude Jekyll en Beth Chattoo die bekendheid krijgen. Maar ook kunstenaars als Maria Sibylla Merian en Georgia O’Keeffe worden beschreven. Modeste Herwig schreef het voorwoord.

- Een ander overzicht vind u in het boek: ‘Er stond een vrouw in de tuin, over de rol van de vrouw in het Nederlandse landschap’, door Anne Mieke Backer. Het zijn verhalende essays die samen een wandeling vormen door de Nederlandse tuinhistorie. Het gaat niet alleen over vrouwelijke tuin- en landschapsarchitecten maar evengoed over naamloze boerinnen die hun kennis doorgaven aan hun dochters, over grootgrondbezitsters die het landschap naar hun hand zetten, adellijke dames die tuinen aanlegden rondom paleizen en buitenhuizen, pioniersters met tulpenbollen enz. Het verscheen in 2016.

- Er zijn tuinvrouwen die heel bekend zijn geworden. Bij ons is dat Mien Ruys die vanaf de jaren 50 een stempel heeft gezet op de Nederlandse tuinarchitectuur door het vernieuwend gebruik van planten en materialen. Zij schreef zelf verschillende boeken en startte het tijdschrift ‘Onze eigen tuin’, dat nog steeds bestaat. In Dedemsvaart bestaan ook nog steeds haar proeftuinen die bezocht kunnen worden. In 2017 verscheen het boek: ‘Mien Ruys, de complete biografie’, geschreven door Leo den Dulk.

- In Engeland heeft de schrijfster Vita Sackville West de tuinen rond het landgoed Sissinghurst ontwikkeld. Haar ervaringen schreef ze op in het boek: ‘In de tuin’. De inspirerende tuinen worden jaarlijks nog door duizenden mensen bezocht.

- In 2014 verscheen ‘Sissinghurst, the creation of a garden’. Het is een bundeling van haar columns die ze wekelijks voor de krant ‘The Observer’  schreef. Sarah Raven selecteerde en becommentarieerde de columns. Zij is getrouwd met de kleinzoon van Vita en is zelf schrijfster, tuinvrouw en kok.

- En wie van u in het zomerseizoen wekelijks naar het tv-programma ‘Gardeners world’ kijkt, is misschien wel eens jaloers op de gigantische tuin van Carole Klein, één van de presentatoren. Ze woont in Devon, in Glebe cottage. Sinds februari 2021 heeft ze haar eigen tuinprogramma op BBC kanaal 5. Over haar tuin schreef ze: ‘Life in a Cottage garden’. Ze neemt de lezer enthousiast mee door de seizoenen, waarin ze plant en zaait, stekt en oogst.

- Tot slot is dit jaar een heruitgave verschenen van de briefwisseling van de al eerder genoemde Beth Chatto en Christopher Lloyd: ‘Een bloeiende vriendschap, brieven over de tuin en andere levenszaken’. Het boek staat boordevol handige tips, verhalen en ervaringen van deze doorgewinterde tuiniers. Beth Chatto Gardens in Engeland trekt jaarlijks vele tuinliefhebbers, net als Great Dixter, de tuinen van Lloyd.