Deventer

De winter is in aantocht!

Misschien bent u er al helemaal klaar voor, maar hier zijn nog wat tips die van pas kunnen komen.

Zo nu en dan vraagt iemand: Is je tuin al winterklaar? Wat men dan bedoelt is dan: is alles opgeschoond, afgeknipt, aangeharkt? Maar het is juist beter om dat allemaal niet te doen. We weten dat al dat zogenaamde dode spul weer opgenomen kan worden in de aarde, dat het voedsel is voor de planten van volgend jaar, voor beestjes die het verteren, voor vogels die er nog wat van hun gading in vinden. Dus de dode bladeren kunnen van het gras in de border gegooid (wel alleen die van inheemse bomen), de uitgebloeide planten kunnen blijven staan tot de volgende lente, ze bieden, in het bijzonder als ze berijpt zijn, een mooi silhouet en zijn ook nog weer een schuilplaats voor allerlei beestjes. In het voorjaar kan alles afgeknipt en als een soort mulchlaagje de grond beschermen. Aan het eind van de zomer vind je er niets mee van terug.

Sommige planten die wat beschutting kunnen gebruiken kunt u met bijv. fleece of jute afdekken of omwinden, zet er dan voor de stevigte wat stokken bij die vervolgens met het doek worden omhuld en vastgezet met knijpers en/of tentharingen.

Gebruik bubbeltjesplastic alleen voor het beschermen van kluit of (keramische) pot, vooral tegen het stukvriezen. Bij algehele afdekking ontstaan condensvorming en dan gaat de plant rotten.

Grotere planten als Gunnera of Vijg kunt u beschermen met rietmatten, de ruimte tussen mat en plant kunt u opvullen met blad en stro.

En na kerst hebt u misschien een kerstboom zonder kluit waarvan de takken nog goed zijn: hiermee kunt u ook kwetsbare planten wat beschutting geven.

Voor vogels kunt u ook nog wat doen: de nestkastjes moeten vóór het voorjaar schoongemaakt worden. En wat is er leuker dan met het gezin of met vrienden bijzondere vogeltaarten te maken van vet, zaden, vruchten en alles wat vogels maar lekker vinden. Op internet zijn veel ideeen te vinden.

Aan te bevelen is het recept wat op de site van Natuurmonumenten staat: www.natuurmonumenten.nl/kinderen/maak-een-taart-voor-de-vogels

Op de landelijke site van Groei & Bloei zijn ook nog tips te vinden: www.groei.nl/actueel/mijn-tuin-is-winterklaar-maar-wat-is-dat-eigenlijk

En kijk ook nog eens op you tube naar het filmpje van Koot en Bie, alias Jacobse en van Es, die een slaatje proberen te slaan uit de onwetendheid van tuinbezitters, met het aanbod de tuin winterklaar te maken: 

 

Corrie Eland