Deventer

Nieuwsflits november 2022

In deze Nieuwsflits:

  • Lezing “Hoe hard is winterhard” op 29 november
  • Kerstworkshop op 6 december
  • Bezoek ONK op 12 november
  • Vrijwilligers gevraagd voor Gardenista 2023
  • Babybomenactie bij de Ulebelt op 5 en 19 november

 

♦ Lezing “Hoe hard is winterhard” door Gerard van Buiten
In onze tuinen kweken we graag de meest bijzondere planten. Veel van die planten komen uit gebieden met een ander klimaat dan het onze. Dat geeft soms problemen, o.a. met de winterhardheid. Van sommige planten weten we niet beter dan dat ze bij ons alleen als eenjarige, of alleen als kamerplant te kweken zijn. Van andere soorten is het minder duidelijk. Een plant die bij de één probleemloos de winter doorkomt, legt bij de ander consequent het loodje. Hoe zit dat nou eigenlijk met winterhardheid? Hoe hard is winterhard? Meer info op de website en in ons ‘Groene boekje’ dat rond de 20ste uitkomt.

De lezing is op dinsdag 29 november om 20.00 uur in de Hof van Salland in Diepenveen

Voor leden is de lezing gratis. Niet leden betalen € 5,-

♦ Kerstworkshop 2022

Verleden jaar stond hij al op de planning; de kerstworkshop! Helaas hebben we toen op het laatste moment moeten afblazen vanwege Covid. Dit jaar gaan we in de herkansing: Gezellig met elkaar een mooi kerststuk voor jezelf (of een ander) maken. We hebben gekozen voor een recht opgaand stuk in een pot met mooie groenmaterialen, bloemen en sfeerlampjes.  

De workshop is op dinsdag 6 december in gebouw Irene in Twello, de begeleiding is in handen van onze professionele docente Miranda Clappers . U geeft zich toch ook (alleen of met een vriend(in)/buurvrouw(man)/dochter (zoon)/..) op? Dit kan tot uiterlijk 15 november via het aanmeldformulier op onze website, waar u ook meer informatie over de workshop kunt vinden. Let wel, dit is voordat het volgende ‘groene boekje’ verschijnt.

♦ Oost Nederlands kampioenschap bloemschikken

Na 2 jaar uitstel vanwege Corona wordt het Oost Nederlands Kampioenschap Bloemschikken dit jaar weer gehouden. In samenwerking met afdeling Zutphen wordt deze dag gehouden in Dorpshuis het Hart in Eefde, op zaterdag 12 november 2022.  

Het thema van het kampioenschap is: OUT OF THE BOX

Vanuit onze afdeling heeft zich een drietal deelnemers aangemeld.

Bent u belangstellend naar de resultaten van de wedstrijden, de arrangementen zijn diezelfde middag van 13.30 – 17.00 uur te bezichtigen. 

♦ Vrijwilligers gezocht voor Gardenista 2023

Volgend jaar wordt de derde editie van Gardenista, hét groene festival van onze vereniging, wederom in Laag Zuthem gehouden. De data voor 2023 zijn: woensdag 24 tot en met zaterdag 27 mei. Het thema voor de derde editie is: GEZOND GROEN.

Het Landelijk Bestuur heeft ingezien dat Gardenista verdere ondersteuning nodig heeft voor de voorbereiding en uitvoering. Er zijn nu vacatures benoemd en de organisatie doet een beroep op ons. Inzet van kandidaten actief in de directe nabijheid van Laag Zuthem, met kennis van de omgeving, contacten bij regionale organisaties en toegang tot sociale mogelijk commerciële netwerken kan tot ieders voordeel zijn. Alle informatie over de diverse functies om het team Gardenista te versterken vind je op onze website www.deventer.groei/actueel/word-vrijwilliger-op-gardenista-1

♦ Babybomenactie van de Ulebelt 

Kom je babybomen redden?
De Ulebelt organiseert de babyboomactie. Op een oogstdag graven we overtollige zaailingen uit en je kunt je eigen boompje(s) meenemen! Op de boomdeeldagen delen we ze samen uit op de Ulebelt. Meld je aan als vrijwilliger!  

Boompjes halen?
Geen tijd om mee te oogsten maar wil je wel boompje(s) halen? Meld je aan voor een tijdslot op 5 of 19 november. De boompjes zijn gratis maar een gift is zeer welkom.

Babybomen gezocht!
Weet je een plek waar veel overtollige zaailingen staan? Neem contact op! Of wil je zelf boompjes doneren? Breng ze dan naar de Ulebelt op zaterdag 5 of zaterdag 19 november tussen 8:30-10:00 uur. Dan delen we ze uit.

Aanmelding en info: Ulebelt.nl/babybomenactie / groeneloper(at)ulebelt.nl / 06 1478 4604


BABYBOMEN AGENDA:           4 nov: Babybomen oogsten Deventer

  5 nov: Boomdeeldag op de Ulebelt
11 nov: Babybomen oogsten in Olst

18 nov: Babybomen oogsten Deventer

19 nov: Boomdeeldag op de Ulebelt

Tenslotte: over al onze activiteiten vindt u de meest actuele (en uitgebreide) informatie op www.deventer.groei.nl.

Namens het bestuur,

Cor Koppert