Deventer

Het wordt weer tijd voor..… Zomerbollen! 

 U hebt nog even tijd om uit te zoeken welke bijzondere bollen er te koop zijn.  U kunt ze het beste planten als de laatste vorst uit de grond is, dus op een warme voorjaarsdag, bijvoorbeeld in april of mei. Ze moeten niet te diep de grond in want ze hebben de warme zonnestralen nodig om te gaan groeien. Daarna flink wat lauw water geven voor een snelle start.

Zomerbollen als dahlia’s, lelies en crocosmia’s kent u natuurlijk al, maar ook binnen dat segment zijn er natuurlijk heel bijzondere soorten. Ga maar eens naar een gespecialiseerde kwekerij, er zijn er diverse te vinden als u op internet zoekt. Maar u kunt ook eens een andere keuze maken. Hieronder staan een aantal bijzondere soorten.

 

-De Abessijnse gladiool(Gladiolus callianthus “Murielae”). Deze ruikt bovendien ook heerlijk. De bloem bloeit later in het seizoen met stervormige bloemen en een bordeauxrood hart. Ze worden ongeveer 50-70 cm hoog.

-Tijgerbloem (Tigridia) heeft vlinderende bloemen en is in diverse kleuren leverbaar. Het is familie van de Iridaceae. De naam komt van tigris: tijger een verwijzing naar de gevlekte bloemen. De plant wordt 50-80 cm hoog.

-Cosmos chocolat, de naar chocolade ruikende cosmos is ook een bolgewas. Je komt ze wel tegen in tuincentra. Ze hebben kleine bloemen die lijken op enkelbloemige dahlia’s. De plant wordt 50-60 cm hoog en de bijen houden er erg van.

-De kuiflelie of ananasplant (Eucomis) de plant wordt ongeveer 30-60 cm hoog en gedijt ook goed in potten. Het is een echte bijen en vlinderplant. De bloemen produceren veel nectar. Ze zijn er in witte, groene en wit/groene tinten.

-Gladiolus colvillei Albus, deze wat kleinbloemiger gladiool bloeit in juli/augustus en wordt 50-60 cm hoog. Deze plant is in tegenstelling tot veel andere zomerbollen goed winterhard.

-Ismene of: Hymenocallis harrisiana, deze heeft een heel sierlijke witte bloem en is daardoor een blikvanger in de tuin. De plant wordt 60 cm hoog. Lekker in de zon zetten, want het is een tropisch gewas. Er zijn nog andere soorten, zoals de Festalis Zwanenburg (wit) en de Sulphur Queen(zachtgeel)

-Begonia, een heerlijk ouderwetse plant, bekend van de  roze en witte semperflorens (mijn oma had ze op de vensterbank en  ik mocht er als kind  altijd de dode bloemetjes uit halen), maar ook van de knol-en bladbegonia.  Deze zomer kwam ik de Begonia bertinii tegen, die wat anders gevormde bloemen heeft en mooi in een pot staat. De kleuren variëren van brons, oranje, tot rood en wit. Zoek maar eens een foto op!

-Aronskelk of Calla,  (Zantedeschia). De witte arondskelk kent u misschien, maar er zijn Calla’s in diverse kleuren van geel tot mooi donkerrood/bruin, bijvoorbeeld de prachtige Calla Schwarzwalder. De Calla’s worden 30-90 hoog.

Corrie Eland