Deventer

AFGELAST  i.v.m. Corona.


 

Vijfdaagse reis naar Engeland

 

Nadat we de laatste jaren met onze meerdaagse reizen in ‘de buurt’ zijn gebleven, wordt het nu weer de hoogste tijd om het prachtige Engeland te gaan bezoeken. Engeland is/gaat weliswaar uit de EU maar niet uit ons hart. Hoewel de Brexit tegen de tijd van ons vertrek plaatsgevonden zal hebben is het tuinaanbod van Good Old England zo voortreffelijk dat we ons daar dit jaar toch weer willen verlustigen aan hun tuincultuur. Onze aandacht zal zich ditmaal vooral richten op het mooie Somerset en natuurlijk op de mooie graafschappen op de route daar naartoe. De reis vindt plaats van donderdag 4 tot en met maandag 8 juni. De organisatie is in handen van Pelikaan Reizen. Op voorspraak van diverse andere afdelingen hebben we de leiding van de reis in handen gelegd van Will Christiaanse. Hij kent Engeland als de spreekwoordelijke broekzak, zowel toeristisch als historisch/cultureel. We reizen via Deventer en Apeldoorn naar Calais.  De oversteek naar Dover  doen we ditmaal niet met de trein maar met de ferry. De overtocht duurt slechts 1,5 uur en geeft al direct een vakantiegevoel. Het geeft tegelijk gelegenheid tot het gebruiken van de lunch, het wisselen van Euro’s naar ponden en het halen van een frisse neus. Vanaf Dover is het niet ver meer naar het fraaie Goodnestone Park, met daaromheen een fraai landschapsperk met een haha, een formeel tuintje, aangelegd ter gelegenheid van de eeuwwisseling, een woodlandtuin, een grassentuin en een prachtige ommuurde tuin met borders en groentetuin. Heerlijk om weer zo’n echte Engelse aanleg te ervaren. Daarna rijden we door naar ons overnachtinghotel, het Doubletree by Hilton in Woking.

 Op dag twee bezoeken we eerst een alleraardigste particuliere tuin, en wel die van de voormalige organisator van het beroemde opera House van Sydney. Deze strijdbare dame kan organiseren, is een liefhebber van muziek, vooral opera, houdt van tuinen en heeft een zeer uitgesproken smaak, wat heeft geleid tot een creatie waarin smaak, kleur- en vormgevoel zijn gecombineerd met boute uitspraken.

Daarna bezoeken we Rooksnest, een particuliere en typisch Engelse tuin met een afmeting van 2,5 ha. De tuin vormt een interessante stop op weg naar Somerset. We bekijken er de onlangs opnieuw ontworpen rozentuin en ook de vaste planten- borders, de vijvertuin, de kruidentuin en de groente- en pluktuin, waar ook diverse kassen staan. Naast een mooie verzameling  vaste planten vinden we er ook interessante collecties van heesters en bomen, aangeplant naar een ontwerp van Arabella Lennox-Boyd. Na vertrek  rijden we naar het Bristol Doubletree hotel  voor twee overnachtingen.

Op zaterdag staan er twee grote tuinen op het programma. Bij de eerste, Cothay Manor, is in de jaren twintig door kolonel Reginald Cooper een tuin ontworpen rond een fraai middeleeuws kasteel. Hij was bevriend met Harold Nicholson van Sissinghurst en Lawrence Johnston van Hidcote Manor. Ga er dan ook maar van uit dat we het west Engelse equivalent van deze beroemde tuinen te zien krijgen. Honderd jaar is lang en daarom hebben de huidige eigenaren in de jaren 90 de tuinkamerstructuur van het bezit grondig gerestaureerd, met een eigen karakter voor iedere ruimte. Klinkende namen als de Bisschop kamer en de green Knight room passen bij deze verrukkelijke tuin en elke bocht die U omgaat, geeft weer nieuwe verrassingen door de knappe combinaties die hier gemaakt zijn met vaak oude rassen planten.

En dan is er nog Hestercombe, een prachtig resultaat van de samenwerking tussen Gertrude Jekyll en Edwin Lutyens. In stijl nog wat ouder dan Cothay Manor en een prachtig voorbeeld van een Arts & Crafts tuinontwerp van begin vorige eeuw. De prachtig gestructureerde formaliteit van Lutyens vormt het palet waarin Gertrude haar romantische beplanting heeft ‘geschilderd’. Het heeft geresulteerd in een van de mooiste voorbeelden van de samenwerking van deze twee kunstenaars. De tuin is prachtig gerestaureerd en is dan ook een must voor wie in deze buurt tuinen bezoekt.

Op zondag gaan we eerst een kijkje nemen in de etalage van het tuinontwerpbureau van Harold Peto, de belangrijkste Britse architect die de Italiaanse stijl aanbracht in Engelse huizen en tuinen. Hij struinde mediterrane landen af op zoek naar beelden, bouwelementen en planten en importeerde ze naar Engeland. Toen hij de hand wist te leggen op Iford Manor Garden maakte hij daar een showpiece van om zijn potentiële klanten te laten zien wat hij kon met deze materialen, zowel op een groot als op een kleiner oppervlak. Deze particuliere tuin geeft nog steeds een uniek beeld van de genialiteit van deze beroemde architect.

Vervolgens staat een bezoek aan het prachtige Bath op het programma. Nadat we in een van de talloze restaurants van een vrije lunch hebben genoten, gaan we o.l.v. onze reisleider Will een stadswandeling maken die ons langs de kuuroorden voert en de Georgian straten en pleinen die deze stad allure geven. We zien het huis waar Jane Austin woonde en werkte en we eindigen bij de beroemde kerk van de stad dat door haar glazen westgevel The Lantern Of The West wordt genoemd. In deze beroemde abdij gaan we de Choral Evensong  bijwonen. Het is moeilijk om een keuze te maken voor deze dag want er is in Bath te veel te zien en eigenlijk is een bezoek aan het Romeinse badhuis ook een must. U hebt wel de mogelijkheid om hiervoor te kiezen i.p.v. de wandeling. Houd dan wel rekening met een entree van € 23,00. Nadat we in de abdij geestelijk gesterkt zijn, stappen we weer in de bus richting ons overnachtinghotel, genaamd Village Hotel Maidstone.

Op de maandag zullen we nog een particuliere tuin bezoeken voor we ons in Dover inschepen voor de oversteek naar Calais waarna we koers zetten richting een restaurant in Nederland waar we een afscheidsdiner hebben.

♦ De organisatie van deze reis is in handen van Pelikaan Reizen. Op voorspraak van diverse andere afdelingen hebben we de leiding van de reis in handen gelegd van Will Christiaanse. Hij kent Engeland als de spreekwoordelijke broekzak, zowel toeristisch als historisch/cultureel.

♦ De totaalsom van deze reis bedraagt bij 45 t/m 49 betalende personen: € 660, - p.p., bij 40 t/m 44 betalende personen € 680, - p.p. en bij 35 t/m 39 personen: € 695, - p.p. Slechts de vrije lunches op dag 3 en 4 en de stop op de terugreis zijn niet bij deze prijzen inbegrepen. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 130,00. Dit tarief is geldig voor maximaal 10 kamers. Vanaf 10 februari kunt u inschrijven op deventer.groei.nl. De inschrijving stopt op 28 februari tenzij het maximum aantal deelnemers al eerder is bereikt. Denk bij deelname ook aan het zelf afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering. In maart ontvangt u een mail met een verzoek tot betaling van één van de genoemde totaalsommen. Voor nadere informatie kunt u bellen of mailen met Ton Blokvoort, 06 – 219 11 120 of ton.blokvoort(at)kpnmail.nl.

De reiscommissie,

Ria Hiddink, Erica Hoogerbeets en Ton Blokvoort.


INSCHRIJFFORMULIER ..........is vanaf 10 februari beschikbaar