Deventer

Column november 2021

Column Deventer Nieuws – november 2021

Tuintips november

Inmiddels is het meeste blad gevallen en zijn veel bomen en struiken kaal. Verwijder het blad van je gazon, zodat het gras eronder niet verstikt en verdeel het bij voorkeur over de borders. Vermijd hierbij om dezelfde reden groenblijvende planten, zoals bodembedekkers. Je kunt er ook een rommelhoekje van maken waar bijvoorbeeld een egel graag gebruik van maakt. Wil je bomen of struiken die nu al hun blad kwijt zijn verplanten, is dat deze maand nog prima te doen.

Op bijgaande foto is te zien dat onze Dahlia’s zelfs nu nog bloeien. Maar na een eerste nachtvorst zullen ze afsterven. Het loof wordt zwart en kan enkele centimeters boven de knol afgeknipt worden. Je kunt de knollen rooien of ter plekke ruim afdekken. Bij een milde winter kan afdekken afdoende zijn, maar dit is helaas niet voorspelbaar. Laat ze na rooien enige tijd drogen. Zo mag er geen water in de overgebleven stengels achterblijven. Verwijder na het drogen bovendien zoveel mogelijk van de achtergebleven tuinaarde en beschadigde knoldelen. Dit vermindert de kans op schimmel en rot. Soms wordt voorgesteld de knollen in turfstrooisel te laten overwinteren, mijn ervaring is dat het zonder turf ook prima gaat, mits ze koel en droog worden opgeslagen. Een onverwarmde, vorstvrije garage of zolder voldoet doorgaans prima. Vergeet niet de knollen te labelen, zodat je in het voorjaar nog de juiste soorten Dahlia’s kunt herkennen. En dan nog iets over het gebruik van turf. Eigenlijk zouden we het, gezien de schade die de winning ervan aan het milieu aanbrengt, helemaal niet meer moeten gebruiken.   

Vorstgevoelige planten kun je opgraven, oppotten en zo vorstvrij laten overwinteren. Daarnaast is voor de sterkere soorten afdekken met vliesdoek of blad een optie. Om te voorkomen dat vogels je afdekking verwijderen, kun je deze beschermen met een stukje kippengaas.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert