Deventer

Bijzondere tuinen om te bezoeken.....

“De tuinen van Diepenheim’

Diepenheim, gelegen in het Twentse coulisselandschap, kent niet alleen veel eeuwenoude Landgoederen, maar heeft ook een levendige Kunstvereniging en een aantal, zeer de moeite waard, gratis te bezoeken, tuinen.

Deze tuinen zijn ontworpen door kunstenaars, die er naast kunst ook prachtige tuinen hebben aangelegd.

Het project heeft de naam “The Non Urban Garden”. Tuinen van de 21e eeuw.

De tuinen bevinden zich in het centrum en aan de randen van Diepenheim.

* Zo heb je o.a. “De Gazebo tuin”, met wel duizend verschillende soorten hosta’s, omzoomd door een dubbele rij rode beuken en een kunstwerk van cortenstaal.

* De Boomtuin, aangelegd op een plateau in een 250 jaar oude eik, die je via een wenteltrap kunt bereiken met als beloning een prachtig uitzicht op het omringende landschap.

* De tuin met de vijver met waterlelies, de onbegrensde tuin, waar door heel Diepenheim, op verschillende plaatsen 70.000 tulpenbollen zijn uitgeplant. In het voorjaar een prachtig gezicht!

* De wintertuin, met de 18 soorten bloeiende hamamelissen en toverhazelaars, de seringen en vlindertuin, die tegen de zomer aan volop in bloei staan.

* De tuin “If Bees Are Few” een grote bloemenweide met bijenkasten, 2 met levende bijen en 5 met versteende kasten. Als waarschuwing voor het verdwijnen van de bijen.

En zo zijn er nog een aantal met steeds veel aandacht voor biodiversiteit.

Wij bezochten, op weg naar de kweker in Diepenheim, bij toeval de Hostatuin en later nog een keer de winter, seringen en vlindertuin. Een zeer bijzondere ervaring en wij gaan zeker dit jaar de andere tuinen ook een bezoek brengen!

Kijk voor meer informatie eens op de website van de Kunstvereniging Diepenheim. Zeer aan te raden niet alleen voor de tuinen maar ook voor de kunst.

Bij de VVV in Diepenheim zijn ook brochures met wandel en fietsroutes “Kunst en Tuinen van Diepenheim” te verkrijgen.

In de zomermaanden is het ook mogelijk om een rondleiding in de tuinen te boeken.

Annelies van Beem.