Deventer

12-11-2019 Lezing door Hans Kramer Twello

Lezing ‘Droogte minnende planten’  

Op dinsdag 12 november om 20.00 uur komt Hans Kramer, kweker van de Hessenhof in Ede,  naar het Gebouw Irene in Twello.

Het thema van zijn lezing  ‘droogte minnende planten, het natuurlijk alternatief voor gemakkelijker en goedkoper tuinieren’  is actueel.

De tegenwoordige trend van verstening en kattenbaktuinen is een kort leven beschoren.  Wie de tuin nu nog zo aanlegt, loop achter de feiten aan. Het is niet alleen oersaai, maar ook nog duur en  natuuronvriendelijk.

Als men werkelijk opziet tegen bemesten, water geven en onkruid wieden, dan is een tuin met droogte minnende planten een goed alternatief. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de zgn. ‘prairietuinen’.

In deze lezing laat Hans Kramer zien wat er voor nodig is om een dergelijke tuin aan te leggen. Hij gaat in op geschiktheid van de  locatie, de kenmerken van droogteresistente planten en wat er moet gebeuren aan de grond. Dat blijkt niet zoveel te zijn. Geen dikke lagen compost of grondverbeteraar en geen zakken mestkorrels. En zelfs in de droogste zomers hoeft er niet of nauwelijks water gegeven te worden. Er wordt dieper ingegaan op het voordeel van mulchen, het afdekken van de bovenlaag. Niet alleen om verdamping tegen te gaan, maar natuurlijk ook tegen het onkruid.  

Hij laat u zien dat een tuin als deze niet alleen een verademing is voor insecten en vogels, maar ook voor het oog. Hier en daar zullen ongedwongen zaailingen van diverse planten verschijnen, waardoor het beeld er elk jaar weer anders uitziet. Dat noemen we pas een dynamische tuin. Elk jaar weer anders en spannend.

Hans Kramer is bereid om na de lezing planten uit zijn kwekerij te verkopen. Mocht u speciale wensen hebben dan kunt u daarover telefonisch contact met hem opnemen, telefoonnummer  0318-617334 , mailadres bio(at)hessenhof.nl